ciklon

ciklon

Elképesztő: már megint péntektől igazán rossz az idő! (frissült!)

Ahogy azt idén már megszokhattuk, január utolsó hetében is pénteken romlott el igazán hazánk időjárása.

Péntek este a Dunántúl nyugati felén ugyan már elállt a hó, a Duna-Tisza közén pedig intenzív havazás váltotta fel az esőt. Keleten a 10 fokban még mindig folyékony formában hullott a csapadék, de a beáramló hideg levegő oda is elért szombat reggelre, és ott is többfelé fehérbe borult a táj.

Hófúvás is volt a Dunántúlon!

A Bakonyban és a Balaton környékén hétfő reggelig hófúvások lesznek jellemzőek, akinek nem muszáj, ne keljen útra!

Vasárnap estére a Dunántúlon sokfelé esett 10-15 cm hó, de a Bakonyban többfelé mértek 20-25 centiméteres hóvastagságot is! Éjszaka egyre több helyen megszűnik a csapadék, hétfő hajnalban inkább már csak a középső országrészben és délen lehet gyenge havazás, hószállingózás.

Végre javul az idő

Már kedden délután is sokfelé napos idő jellemezte az időjárásunkat, szerdától pedig néhány napra megnyugszik az idő, megszűnnek a nagy csapadékot adó esőzések. Eközben folyamatosan melegszik a levegő, pénteken az ország nagy részén már 25 fok körüli csúcshőmérsékletekre számíthatunk.

Újévi trópusi ciklon Ausztráliában

Noha a trópusi viharok "szezonja" már novemberben véget ért, ez nem jelenti azt, hogy az évnek ezen szakaszában nem alakulhat ki trópusi ciklon a csendes-óceáni térségben. A Christine névre keresztelt, a Saffir-Simpson-féle skálán 2-es fokozatot elérő trópusi vihar 2013 utolsó napjaiban alakult ki Ausztráliától északra, majd hétfőn, az év utolsó előtti napjának estéjén ért partot a nyugat-ausztráliai Port Hedland környékén. A széllökések itt elérték a 130 kilométer/órát, míg Broome városában hétfő estig 180 milliméternyi csapadékról adtak jelentést.

Újabb szélvihar fenyegeti Észak-Európát

A hét eleji viszonylag nyugodt időjárás után szerdán egy viharciklon éri el Európa északnyugati részét. A vihar az Egyesült Királyság déli részét és Északnyugat-Európát október végén letaroló Christian elnevezésű viharciklon pályájától északabbra fog elhaladni. A ciklon középpontja – azaz ahol a legalacsonyabb lesz a légnyomás – az előrejelzések szerint szerda éjjel Skóciától északra, csütörtök éjjel pedig a Balti-térségben lesz.

Rendkívüli villámárvíz Szardínián

 

Elmosott utak, hidak, autók – és emberek: a kedden Szardínián tomboló heves esőzések következtében soha nem látott villámárvíz söpört végig a földközi-tengeri szigeten. A Kleopátra elnevezésű mediterrán ciklonból becslések szerint helyenként több mint 400 (!) milliméter eső esett kevesebb, mint egy nap alatt – ez körülbelül fele az éves csapadékmennyiségnek.

Újabb tájfun fenyegeti a Távol-keletet

 

A hétvégére egy újabb intenzív tájfun fogja elérni a távol-keleti térséget. A Haiyan névre keresztelt vihar valószínűleg a szupertájfun besorolásba fog kerülni – ezt az elnevezést csak a különösen veszélyes és pusztító tájfunok kapják meg.

 

Hozzánk lehűlést, a Közel-Keletre hőséget hozott a pénteki ciklon

A múlt hét közepén sarkvidéki eredetű fagyos levegő zúdult a mediterrán térségbe, ami a Földközi-tenger fölött lévő meleg, nedves levegővel keveredett, és egy igen erős ciklont hozott létre. Ez a ciklon okozta nálunk a viharos időjárást, mögötte pedig szokatlanul hideg levegő árasztotta el térségünket. A ciklon természetéből adódóan, forgási irányából következően annak keleti (úgynevezett "előoldalán) dél felől forró légtömegek áramlottak a közel-keleti térségbe.

Nemcsak nálunk okoz kiadós havazást a ciklon

A Közép-Európa fölé húzódott ciklonrendszer nemcsak nálunk okoz kiadós havazást, de intenzíven hullik a hó a Szlovéniában, Ausztriában és Csehországban, illetve az Alpok mentén Svájcban és Németországban is. A legutóbbi mérések szerint Bécs környékén már közel 10 centi hó hullott, de akárcsak a Nyugat-Dunántúlon, Ausztria keleti felén is bőven van még utánpótlás, több 10 centi hó hullhat csütörtökig.

Esőt, szelet, majd lehűlést tartogat a hétvége

Péntek estétől egy erős, kiterjedt felhő- és csapadékmezővel rendelkező ciklon éri el nyugat felől a Kárpát-medencét. Hatására eleinte nyugaton és északon, majd szombat reggeltől már máshol is jelentős mennyiségű eső áztatja majd a földeket.