kettősfront

kettősfront

Napokig tartó kettősfronti hatás terhel

A január 19-cel induló hét élettani szempontból kimondottan megterhelő lesz. A hosszú napokig tartó kettősfronti hatás során jellemzően erősen növekszik a baleseti kockázat, az emberek ilyenkor ingerültebbek, türelmetlenebbek, ráadásul a csúszós útszakaszok miatt a nagyobb városokban feltorlódik a forgalom. Ez hatványozottan érvényes akkor, ha hullámzó frontzóna kerül fölénk és tartós változékonyság veszi kezdetét esővel, záporokkal.

Megterhelő hétvége

Péntek reggelre ónos esőt hozott egy hidegfront, estétől pedig kettősfrontból kezdett vegyes halmazállapotú csapadék hullani. Rögtön utána, szombat hajnalban már erőteljes melegfront éri el hazánkat nyugat felől, ami ismét többfelé okozhat kiadós esőt. A melegfrontot vasárnap hajnalban már markáns hidegfront követi - ezt a fronthelyzetet már mi is alig tudjuk követni. 

A csütörtöki egész napos fagyot pénteken nyugaton +10 fok váltotta fel, szombaton pedig akár 15, 16 fok is lehet abban a térségben. Mindehhez erős, olykor viharos nyugati szél társul. 

Végre javul az idő

Már kedden délután is sokfelé napos idő jellemezte az időjárásunkat, szerdától pedig néhány napra megnyugszik az idő, megszűnnek a nagy csapadékot adó esőzések. Eközben folyamatosan melegszik a levegő, pénteken az ország nagy részén már 25 fok körüli csúcshőmérsékletekre számíthatunk.

Lesz még strandidő a héten

Az előttünk álló héten általában nyugodt, napos idő várható, erősödik a nappali felmelegedés. Bár kedden még egy, a Kelet-európai-síkság fölött örvénylő ciklon kettősfrontja az északkeleti országrészben borongós, hűvös időt, helyenként esőt, záporokat okoz, a szél pedig nagy területen lesz élénk az országban, a folytatásban a frontok elkerülik a Kárpát-medencét.

Egyre melegebbé válnak a délutánok, a hajnalok is enyhülnek - bár kedden és szerdán 10 fok alatti minimumok még előfordulnak. Csütörtöktől helyenként már visszatér a kánikula, és a meleg nyári idő a hétvégén is kitart.