Hozzánk lehűlést, a Közel-Keletre hőséget hozott a pénteki ciklon

A nemzeti ünnepünk viharos időjárását okozó ciklon előterében szokatlanul meleg levegő áramlott dél felől a közel-keleti térségbe.

A múlt hét közepén sarkvidéki eredetű fagyos levegő zúdult a mediterrán térségbe, ami a Földközi-tenger fölött lévő meleg, nedves levegővel keveredett, és egy igen erős ciklont hozott létre. Ez a ciklon okozta nálunk a viharos időjárást, mögötte pedig szokatlanul hideg levegő árasztotta el térségünket. A ciklon természetéből adódóan, forgási irányából következően annak keleti (úgynevezett "előoldalán) dél felől forró légtömegek áramlottak a közel-keleti térségbe.

Március 15-én a mediterrán éghajlattal rendelkező Bejrútban, Libanon fővárosában 36,1 fokot mértek délután, ami még az ottani júliusi átlagnál is melegebb, a mostaninak pedig mintegy kétszerese (márciusban 18 fok körül mozog az országban a napi maximumhőmérsékletek átlaga). 

Izraelt is rekordokat döntögető hőhullám érte el: Beer Sheva városában 36,3 fokot mértek, ami új márciusi rekordnak számít. A hivatalos mérések kezdete óta még soha nem emelkedett ilyen magasra a hőmérséklet márciusban Izraelben (az előző rekord 35,4 fok volt). De ugyanilyen meleg volt Bet Daganban is, ott 36,2 fokot mutattak a hőmérők a legmelegebb órákban. 

Tel Avivban halálos áldozatot is követelt a hőhullám, még a sportemberek sem bírták a nagy meleget: egy félmaratoni futóverseny egyik résztvevője veszítette életét, és a rendezvény résztvevői közül több mint 50-en kerültek kórházba. A futóversenyt 32 fokban rendezték meg.

A térségben azóta már csillapodott a hőség, hétfőn 20 fok körül alakultnak a maximumok.

Rengeteg embert láttak el az orvosok Izraelben a hőhullám miatt

(Fotó: yahoo.com)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.