viharciklon

viharciklon

Karácsonyi vihar és káosz Nagy-Britanniában

 

Úgy látszik, hogy 2013. utolsó negyedéve a viharciklonokról lesz emlékezetes Nagy-Britanniában. A Dirk elnevezésű viharciklon éppen Szenteste előtt csapott le a Brit-szigetekre, elrontva ezzel több ezer ember karácsonyát.

Karácsonyi viharciklon csap le a britekre

Egy rendkívül erős ciklon kezdett kialakulni az Atlanti-óceán északi részén, ami legerősebb állapotát várhatóan december 24-én éri majd el. Ekkor a középpontja Írország partjainak közelében lesz, a benne lévő légnyomás pedig az előrejelzések szerint 930 hPa alá is süllyedhet! Ez rendkívül alacsonynak számít, és mivel a szélsebességek a légnyomás-különbségekkel vannak összefüggésben, így a ciklonban viharos, sőt, orkán erejű széllökésekre számítanak a szakemberek. Többfelé 150 km/óra feletti széllökésekkel számolnak, az Ír-sziget partjai lesznek a legnagyobb veszélyben.

Tombol a szélvihar

A reggeli órákban gyorsan átvonult a Kárpát-medence fölött Xaver névre keresztelt észak-európai viharciklon hidegfrontja. Akkor átmenetileg többfelé havas eső, havazás volt jellemző, mögötte azonban kisütött a nap - ezzel együtt pedig megerősödött, sokfelé viharossá fokozódott az északnyugati szél.

Orkán erejű viharciklon érkezik a németekhez

Egy rendkívül erős, mély ciklon alakult ki Skócia északi partjainál, ami hidegfrontjával hétfőn eléri Németország északnyuagti és északi részét. A Christian névre keresztelt, az előrejelzések szerint rendkívül erős és veszélyes ciklon 975 hPa-os középponti nyomással rendelkezik. A szakemberek szerint az Északi-tenger partján fekvő településeken lesz a legrosszabb a helyzet, oda orkán erejű, azaz 120 km/órás, vagy még ezt is meghaladó lökéseket produkáló szelet várnak a meteorológusok, és a legmagasabb fokozatú riasztást rendelték el. A Harz hegységben 150 km/órás lökés sem kizárt.

Újabb szélvihar fenyegeti Észak-Európát

A hét eleji viszonylag nyugodt időjárás után szerdán egy viharciklon éri el Európa északnyugati részét. A vihar az Egyesült Királyság déli részét és Északnyugat-Európát október végén letaroló Christian elnevezésű viharciklon pályájától északabbra fog elhaladni. A ciklon középpontja – azaz ahol a legalacsonyabb lesz a légnyomás – az előrejelzések szerint szerda éjjel Skóciától északra, csütörtök éjjel pedig a Balti-térségben lesz.