csapadékos idő

csapadékos idő

Hűvös júniusi napok

Kedden a Kárpát-medence térségét egy hidegfront érte el, amelynek köszönhetően az ország nagy részén jelentősen elmaradtak a maximum hőmérsékletek a hétfői értékektől. Kedden főként a Dunántúlon hullott nagyobb mennyiségű csapadék, ahol egyes helyeken 15 °C- ig sem melegedett fel a levegő. Napközben a sokéves átlaghoz képest egyes helyeken több mint 10 °C-kal hidegebb volt.

Hófúvás is volt a Dunántúlon!

A Bakonyban és a Balaton környékén hétfő reggelig hófúvások lesznek jellemzőek, akinek nem muszáj, ne keljen útra!

Vasárnap estére a Dunántúlon sokfelé esett 10-15 cm hó, de a Bakonyban többfelé mértek 20-25 centiméteres hóvastagságot is! Éjszaka egyre több helyen megszűnik a csapadék, hétfő hajnalban inkább már csak a középső országrészben és délen lehet gyenge havazás, hószállingózás.

Markáns ciklon fejlődik Európa partjainál

Az alacsony nyomású képződményt a német meteorológiai szolgálat a Karin névre keresztelte, és ez jelenleg Ibériától nyugatra, a nyílt óceán felett örvénylik. A napokban északkeleti pályán haladva húzódik a kontinens fölé, majd megállapodik a Brit-szigetek térségében - a számítások szerint itt középponti légnyomása 975 hPa-ig süllyed. A ciklon várhatóan erős, viharos szeleket és kiadós csapadékot okoz majd Észak-Ibériában, Franciaországban, a Brit-szigeteken, illetve Belgium és Hollandia térségében.