Olaszország

Olaszország

Északkelet-Olaszország belefulladt a hóba – képriport

Európa nagy részén igen enyhea december, az átlagos 2 méteren mért hőmérsékleti anomália +2 - +7 Celsius fok. Hazánkban sem esett hetek óta sehol jelentős mennyiségű hó, sőt a fehér karácsony is csak álom maradt a magyarok számára. Bezzeg az olaszoknak! Egy mediterrán ciklonnak köszönhetően pont karácsonykor – azaz december 25-26-án – az északkelet-olaszországi Alpokban és előterében elképesztő mennyiségű csapadék esett: Uccea állomás jelentése alapján azon a környéken több mint 420 (!) milliméternyi csapadék csapadék hullott le 48 óra alatt.

Rendkívüli villámárvíz Szardínián

 

Elmosott utak, hidak, autók – és emberek: a kedden Szardínián tomboló heves esőzések következtében soha nem látott villámárvíz söpört végig a földközi-tengeri szigeten. A Kleopátra elnevezésű mediterrán ciklonból becslések szerint helyenként több mint 400 (!) milliméter eső esett kevesebb, mint egy nap alatt – ez körülbelül fele az éves csapadékmennyiségnek.

Eső és hó az olaszoknál

Több mint 600 embernek kellett elhagynia az észak-olaszországi Modenát és környékét a heves esőzések nyomán kialakult áradások miatt. A hétvégén csaknem 100 mm-nyi csapadék hullott le a térségben, ennek következtében pedig számos folyó kilépett a medréből. 

Árvíz Modena mellett (www.wetteronline.de)