hétvége

hétvége

Már megint a hétvégén lesz a legrosszabb az idő

Január negyedik hétvégéjén is országszerte nagyon kellemetlen időre van kilátás. Pénteken, azaz 23-án a délelőtti órákban dél, délkelet felől egy mediterrán ciklon felhő- és csapadéksávja érkezik a Kárpát-medencébe: a jövő hét elejéig szinte az egész országban tartósan borult, csapadékos idő várható, sőt, a fokozatos lehűlés hatására vasárnapra az eső mindenhol havazásba vált át. Főleg pénteken és szombaton, a nap első felében a középső országrészben és a Dunántúl déli felén kiadós, jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás.

Jön az igazi tél!

Idén a tél még nem mutatta meg igazi arcát hazánkban: az év első három hete rendkívül enyhének bizonyult, nem csak a Kárpát-medencében, de Európa nagy részén is, többfelé már-már tavaszias volt az idő. Jól jelzi ezt, hogy sokfelé kinyíltak a virágok és kirügyeztek a fák. Volt olyan nap ebben a hónapban, amikro délen 15 fokot mutattak a hőmérők!

Bő egy hónap után lehet újra 20 fok

A múlt héten még országszerte 10 fok alatt maradt a csúcshőmérséklet, a héten azonban már győzedelmeskedett a tavasz a tél felett. Kedden a Dunántúlon már többfelé 14, 15 fokig melegedett a levegő, szerda kora délután nyugaton pedig helyenként a 17, 18 fokot is meghaladta a hőmérséklet.  A következő napokban tovább erősödik a nappali felmelegedés, az ország nagyobb részén 15 fok felett tetőzik a hőmérséklet, kisebb körzetekben, de több alkalommal pedig a 20 fokot is elérheti majd a maximum.

Esőt, szelet, majd lehűlést tartogat a hétvége

Péntek estétől egy erős, kiterjedt felhő- és csapadékmezővel rendelkező ciklon éri el nyugat felől a Kárpát-medencét. Hatására eleinte nyugaton és északon, majd szombat reggeltől már máshol is jelentős mennyiségű eső áztatja majd a földeket.

10-15 fokos lehűlést hoz a hétvégi hidegfront

A front az északnyugati tájakat már vasárnap hajnalban eléri, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar, amelyet később eső válthat fel nyugat felől. A Dunántúlra már vasárnap megérkezik a felfrissülés, itt már bőven 30 fok alatt tetőzik a hőmérséklet, miközben a Tiszántúlon még maradnak a 35, 36 fokos csúcsértékek.

Hőhullám – az idén már a negyedik

Májusban, júniusban és júliusban is átéltünk már néhány forró napot, három hőhullámot tudhatunk a hátuk mögött eddig 2012-ben. Az ország nagyobbik részén már pénteken is 30 fok feletti délutáni csúcshőmérsékleteket mérhetünk, a hétvégén már szinte mindenütt 30, 35 fok közötti csúcsértékek lesznek jellemzőek. A nyugati határszélen lehet ez alatt 1-2 fokkal a maximumhőmérséklet, de ez inkább csak „elviselhetőbbé” teszi a nagy meleget.