Elképesztő: már megint péntektől igazán rossz az idő! (frissült!)

Ahogy az elmúlt hetekben szinte már megszokhattuk, most is pénteken érkezett meg az igazán rossz idő: egy markáns ciklon haladt át felettünk, amelyet az Alföldön viharos szél, északon és nyugaton pedig vegyes halmazállapotú, de jelentős mennyiségű csapadék is kísért. Szombaton csak átmenetileg javult az idő, vasárnap már egy újabb ciklon hozhat ismét csapadékot.

Ahogy azt idén már megszokhattuk, január utolsó hetében is pénteken romlott el igazán hazánk időjárása.

Péntek este a Dunántúl nyugati felén ugyan már elállt a hó, a Duna-Tisza közén pedig intenzív havazás váltotta fel az esőt. Keleten a 10 fokban még mindig folyékony formában hullott a csapadék, de a beáramló hideg levegő oda is elért szombat reggelre, és ott is többfelé fehérbe borult a táj.

2015. január 30. este 10 óra: szinte hihetetlen, de még mindig 10 fokot mérünk keleten!

(Az ICI Interaktív Meteorológia állomáshálózata)

Korábban írtuk:

Pénteken napközben a vártnak megfelelően megérkezett a rendkívül alacsony középponti nyomással rendelkező mediterrán ciklon, ami egész napos csapadékot okozott az ország szinte teljes területén: a középső tájakon és keleten kiadós eső, a Dunántúlon havazás volt jellemző. Ez a ciklon – némileg szokatlanul – középpontjával nem tőlünk délre vonult el, hanem délnyugatról északkelet felé haladó centrummal átrobogott a Kárpát-medence felett. Emiatt rendkívül intenzív nyomássüllyedésre volt jellemző: a ciklon középpontjában hazánk felett a légnyomás 975 hPa alá is esett – ilyen alacsony nyomásértéket rendkívül ritkán mérnek hazánkban! Az eddigi legalacsonyabb légnyomás rekordja – ez 968,6 hPa, amelyet 1976. december 2-án, Nagykanizsán regisztráltak.

Az ICI Interaktív Meteorológia mérései szerint a délnyugati országrészben hajszálnyira megközelítettük ezt a rekordot! Somogysárdon 969 hPa-os légnyomást regisztrált műszerünk! Ez válóban egy hajszálon múlt...

Vastag hótakaró fedte be Bakonycsernyét

Az ICI Interaktív Meteorológia állomásának kameraképe 2015. január 30-án délután

A gyors és nagymértékű nyomásváltozáshoz, valamint az országunkon belül tapasztalható hatalmas nyomáskülönbségekhez délkeleten viharos szél is társult: az Alföldön egész nap, míg másutt a késő délutáni, esti órákban – amikor a ciklon hidegfrontja haladt át– alőfordult erős, viharos széllökés.

Csütörtökön még egy kettősfront érintette a Kárpát-medencét észak felől, emiatt nyugaton és északon sokfelé havazott – volt, ahol 10-15 cm friss hó is esett! A Dunántúl északi felén többfelé megbénította a közlekedést az intenzív havazás, Veszprém megyében késő délutántól például már szinte lehetetlen volt közlekedni az utakon. sok kamion elakadt, több főúton is állt a forgalom. A vasúti közlekedésben is jelentős késéseket okozott a vártnál intenzívebb és nagyobb mennyiségű havat okozó havazás.

Még korábban írtuk: 

A ciklonnal főként a nyugati és északi országrészben intenzív, jelentős mennyiségű csapadék is érkezik, melynek halmazállapota térben és időben is változni fog: eleinte mindenhol esőre, záporra, majd délutántól északnyugat felől egyre többfelé havas esőre, este a Dunántúlon már havazásra számíthatunk. Szombatra virradó éjszaka és szombaton, a nap első felében pedig keleten, majd északkeleten lehet havas eső, havazás. Ezután átmenetileg megszűnik a csapadék és a nap is kisüthet. Vasárnap pedig már egy újabb mediterrán ciklon okozhat ismételten vegyes halmazállapotú, de a péntekinél várhatóan kisebb mennyiségű csapadékot.

A következő 3 nap "természetesen" élettanilag is rendkívül megterhelő lesz: ebben a humánmeteorológiai helyzet nem csak a frontérzékenyek, de az egészséges szervezettel rendelkezők is tapasztalhatnak intenzív tüneteket. Sokfelé jelentkezhet tartós, intenzív fejfájás, migrén, amely csak hétfőn mérséklődhet számottevően. Főleg a pénteki napon – illetve keleten még szombat délután is – ingerlékenyebbeké válhatunk, gyakrabban tapasztalhatunk ok nélküli idegességet.

A változékonyság, a gyakori és intenzív légköri változások az idősebbekre és a keringési rendszer betegségeiben szenvedőkre komoly veszélyt jelentenek: az érintettek körében a gyakoribb vérnyomás-ingadozás mellett légszomj, sőt, akár rosszullét is jelentkezhet. Ők mindenképpen kerüljék a megterhelő tevékenységeket, a nagybevásárlást halasszák el a jövő hét elejére!

Ezekben a napokban érdemes tudatosan táplálkoznunk: kerüljük a nehezen emészthető, illetve zsíros ételek fogyasztását, részesítsük előnyben a magas magnézium-, illetve kalciumtartalmú ételeket, valamint a könnyű fogásokat, salátákat. Fontos, hogy rendszeres, naponta többszöri zöldség-, illetve gyümölcsfogyasztással pótoljuk  szervezetünk vitaminszükségleteit!

A légkör és az emberi szervezet kapcsolatáról bővebben a Meteo Klinika honlapján olvashat.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.