heves zivatarok

heves zivatarok

Vége a hőhullámnak! Markáns hidegfront érkezik!

Július 26-án hajnalra a délkeleti régió kivételével 20 fok alá csökkent a hőmérséklet a markáns hidegfrontnak köszönhetően. 

Az ICI Interaktív Meteorológia minimum hőmérséklet térképe 2015. július 26-án

Tatabányán is nagy eső volt!

Hőség és zivatarok

A térképen a 24 óra alatt lehulló csapadékösszegek vannak feltüntetve. Látható, hogy Lillafüreden közel 20 mm-t regisztráltak.

Az ICI Interaktív Meteorológia által mért csapadékmennyiség
2015. június 18-án 8 órától június 19-én 8 óráig

A zivatarok környezetében a szél is többfelé megerősödött, néhol viharossá vált!

Zivatarokkal tarkított, lelassult hidegfront vonult át

Vasárnap kora este nagyjából a Miskolc-Szolnok vonal mentén, illetve attól kicsit keletre még mindig zivatarok tomboltak, de dörgés-villámlás kísérte az Északi-középhegység keleti részén lévő intenzívebb záporokat is. A nap zárásaként tekintsék meg mai videós beszámolónkat: az ICI Interaktív Meteorológia aggteleki webkamerájának 16 és 18, valamint a gyöngyösi webkamera 15:30 és 17:30 között készült, egy-egy zivatar elvonulását megörökítő látványos filmjeit.

Jégeső tombolt decemberben!

Igazi tavaszi idő tört rá hazánkra a karácsony előtti napokban. De hogy ne legyen ilyen idilli a kép, szombat este a péntekihez hasonlóan egy újabb, ezúttal markánsabb hidegfront érte el az országot. Ez a front este számos – igencsak kellemetlen – meglepetést tartogatott: sokfelé pattantak ki nyárias időjárást idéző, heves villámtevékenységgel és jégesővel-jégdarával kísért zivatarok!

Óriási jégeső csapott le Bajorországban

A hétvégén változékonyan telt az idő Nyugat-Európában, Németországban sokfelé zivatarok és heves viharok alakultak ki. Münchentől délre egy különösen erős cella fejlődött ki, amiből a felhőszakadáson kívül nagy mennyiségű jég is esett, beterítve ezzel a talajt. Több tíz percen át záporoztak a kis fehér golyók az égből, ráadásul olyan intenzitással, hogy olvadni sem volt ideje a jégszemeknek. Egyik-másik több centiméter átmérőjűre növekedett a felhőben, az utakat, járdákat és a mezőt pedig vastagon belepte a jégréteg.

Heves zivatarokkal vonult végig a hidegfront

Októberben nem példa nélküli, de szokatlan, hogy ilyen erős láncok alakuljanak ki térségünkben, ráadásul nem egy erős hidegfronthoz köthetően. Nyugat felől érkezett a front keddre virradóra, mely akkor éjszaka elszórtan okozott csapadékot. Ezt követően délelőtt sokfelé esett az eső, de a konvektív események a délutáni és az esti órákra erősödtek meg igazán.