jégeső

jégeső

Viharos szél, zivatarok, lehűlés – ezt okozza a keddi hidegfront

Az átlagosnál jóval melegebb hétkezdet után – hétfőn, a legmelegebb órákban országszerte 25 fok köré emelkedett a hőmérséklet – kedden egy markáns hidegfront hoz több fokos lehűlést a Kárpát-medencébe. Kedden már a front előtt, a délelőtti órákban dél felől beborul az ég, és többfelé várható eső, zápor, majd késő délután a hidegfront is megérkezik, amely csak lassan halad át felettünk – a Tiszántúlon még szerdán, kora délután is borongós, esős időre számíthatunk.

Özönvíz, jégeső, zivatarok

Az előző napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék az ország egy jelentős részén jól átnedvesítette a talajt, most pedig meleg, de labilis légtömegek érkeznek majd a Kárpát-medencébe. Igencsak fülledt napok elé nézünk: szombaton főleg északon és nyugaton, vasárnaptól viszont az ország szinte bármely pontján nagy esély mutatkozik zivatarok kialakulására. Akár heves kísérőjelenségek is előfordulhatnak, így például jégesőkre és hirtelen jött felhőszakadásokra, illetve szélrohamokra is fel kell készülni. Főleg délután és estefelé, de néhol akár éjszaka is kialakulhatnak zivatarok.

Jégeső tombolt decemberben!

Igazi tavaszi idő tört rá hazánkra a karácsony előtti napokban. De hogy ne legyen ilyen idilli a kép, szombat este a péntekihez hasonlóan egy újabb, ezúttal markánsabb hidegfront érte el az országot. Ez a front este számos – igencsak kellemetlen – meglepetést tartogatott: sokfelé pattantak ki nyárias időjárást idéző, heves villámtevékenységgel és jégesővel-jégdarával kísért zivatarok!

Fehérbe borult Lisszabon – a jégtől!

Elképesztő látvány fogadta péntek reggel a Lisszabonban munkába indulókat: egyetlen hópehely sem esett aznap, az utcák mégis mindenhol fehérbe borultak! A reggeli órákban ugyanis egy erős széllel és rendkívül heves jégesővel érkező vihar csapott le a portugál fővárosra: voltak olyan utcák, amelyeket több mint 10 centiméter vastagon terítette be a jég! Mivel még a tűzoltók sem voltak ilyesmire felkészülve, ezért a "jégtakaró" miatt pillanatok alatt összeomlott a tömegközlekedés, az utakon megbénult a forgalom.

Óriási jégeső csapott le Bajorországban

A hétvégén változékonyan telt az idő Nyugat-Európában, Németországban sokfelé zivatarok és heves viharok alakultak ki. Münchentől délre egy különösen erős cella fejlődött ki, amiből a felhőszakadáson kívül nagy mennyiségű jég is esett, beterítve ezzel a talajt. Több tíz percen át záporoztak a kis fehér golyók az égből, ráadásul olyan intenzitással, hogy olvadni sem volt ideje a jégszemeknek. Egyik-másik több centiméter átmérőjűre növekedett a felhőben, az utakat, járdákat és a mezőt pedig vastagon belepte a jégréteg.

Óriási jégeső volt Argentínában

A déli féltekén a nyár végén tart már az idő, de azért még előfordulnak heves zivatarok a térségben. A fővárostól, Buenos Airestől nagyjából 370 km-re délre, az Atlanti-óceán partján fekvő és közkedvelt stranddal rendelkező üdülőparadicsomban vasárnap délután heves zivatar alakult ki. A vihart erős szél, és golflabda nagyságú jég kísérte, óriási károkat okozva a városban.