Heves zivatarokkal vonult végig a hidegfront

Kedden az országban sokfelé zivatarok alakultak ki, szinte nem is volt olyan tájegység, ahol ne csapott volna le egy-egy heves vihar.

Októberben nem példa nélküli, de szokatlan, hogy ilyen erős láncok alakuljanak ki térségünkben, ráadásul nem egy erős hidegfronthoz köthetően. Nyugat felől érkezett a front keddre virradóra, mely akkor éjszaka elszórtan okozott csapadékot. Ezt követően délelőtt sokfelé esett az eső, de a konvektív események a délutáni és az esti órákra erősödtek meg igazán.

Dél, délnyugat felől előbb a Dunántúl déli részét érte el egy intenzív és nagy kiterjedésű csapadéktömb, mely észak, északkelet felé haladt, és közben tovább erősödött. Egy instabilitási vonal mentén a középső országrészben is sorra pattantak ki zivatarcellák, melyeknek mozgása szintén északi volt. Az egyes zivatargócok vonulás közben aztán vonalba rendeződtek, zivatarláncot alkottak, és szinte az egész keleti országrészt végigszántották.

A tömbökből sokfelé hullott rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék: a főváros 18. kerületében kint lévő, az ICI Interaktív Zrt. által üzemeltetett csapadékmérő szerda reggelig 23,8 mm esőt mért, ebből csaknem 20 mm a délután kipattant másfél órás zivatarból származott. 

Bácsalmáson valóságos özönvíz pusztított: délután 4 órakor érte el a települést a zivatar, és 20 perc alatt 25 mm eső hullott a csapadéktömbből - ez kevéssel marad el az októberben szokásos átlagos havi csapadékmennyiségtől.

A Bakonyban, valamint Csongrád környékén is 20 mm körüli eső áztatta a földeket, nagy kár, hogy mindez nem a nyári időszakban érkezett -  a hírek milliárdos mezőgazdasági károkról szólnak az aszály miatt.

A következő napokban átmenetileg frontmentes időszak következik, szervezetünk ki tudja pihenni a rendkívül mozgalmas elmúlt időszakot.

A 18. kerületi webkameránk elkapott egy villámot az esti zivatarban

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.