Jégeső tombolt decemberben!

Rendkívüli téli zivatarok taroltak az országban december 20-án, szombat este. Több olyan vihar is kialakult, amelyekből még jégeső is esett!

Igazi tavaszi idő tört rá hazánkra a karácsony előtti napokban. De hogy ne legyen ilyen idilli a kép, szombat este a péntekihez hasonlóan egy újabb, ezúttal markánsabb hidegfront érte el az országot. Ez a front este számos – igencsak kellemetlen – meglepetést tartogatott: sokfelé pattantak ki nyárias időjárást idéző, heves villámtevékenységgel és jégesővel-jégdarával kísért zivatarok!

Kombinált, az infravörös tartományban készült műholdképből, valamint a felhőtető hőmérsékletéből 2014. december 20. 17 és 21 UTC között készült hurokfilm. Utóbbinál a pirosas-lilás szín a rendkívül hideg, -50 – -60°C-os hőmérsékletet jelenti, amely a magasba törő, intenzív zivatarfelhők jellemző tulajdonsága. Jól látható, hogy a hidegfront előtt és annak vonalában – így hazánk felett is – szombat este sokfelé alakultak ki zivatarok (Forrás: meteo60.fr)

Vasárnap hajnalban a front mögött gyorsan csökkent a felhőzet, reggelre szinte az egész országban kiderült az ég. A tegnap este óta lehullott csapadékmennyiség az ICI interaktív Meteorológia mérései szerint 1-8, de délkeleten 10-22 milliméter között mozgott. Az ország északkeleti harmadában és a Délnyugat-Dunántúlon azonban gyakorlatilag nem esett számottevő csapadék.

A sat24 műholdfelvétele Közép-Kelet-Európáról 2014. december 21-én, 06:30 UTC-kor (helyi idő szerint reggel fél 8-kor ), amelyen jól kivehető, hogy a front mögött szinte az egész országban kiderült az ég (Forrás: sat24.com)


A 2014. december 21-e, 06:30 UTC-t megelőző 24 óra alatt lehullott csapadékmennyiség (milliméterben) az ICI Interaktív Meteorológia mérései szerint

Vasárnapra virradó éjszaka a front amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan – éjfél után pár órával – már el is hagyta hazánk területét. Előtte azonban jól eláztatta a délkeleti országrészt, Makón két óra leforgása alatt 22 milliméternyi – nagyjából fél havi – csapadékot mértünk!

Az ICI Interaktív Meteorológia Budapest 18. kerületben, Pestszentlőrincen kihelyezett műszere 2014. december 20-a 22 UTC és 21-e 00 UTC között két óra alatt közel fél havi, 22 milliméter csapadékot regisztrált.

Szombat késő este: ahogy a front gyorsan haladt dél, délkelet felé, úgy a zivatarok is egyre inkább hazánk déli felén pattantak ki. A front mentén, nagyjából a Keszthely-Soltvadkert tengelyen vonalba rendeződtek a zivatarok, útjukat igen heves villámtevékenység kísérte.

Helyzetkép 2014. december 20-án 22 UTC-kor, vagyis helyi idő szerint 23 órakor: az ország déli felén – a Délnyugat-Dunántúl kivételével – szinte mindenhol zivatarok tombolnak, melyeket heves villámtevékenység kísér (Forrás: blitzortung.org)

 

Szombat este: a front mentén, illetve a front előtt is rendkívüli módon heves zivatarok taroltak az országban. A Balaton és a főváros környékén órákon keresztül villámlott és dörgött az ég, több helyen esett borsószem, sőt, néhol mogyoró (!) nagyságú jégeső, illetve jégdara is!

A sat24 műholdfelvétele Közép-Kelet-Európáról 2014. december 20-án, 20 UTC-kor (helyi idő szerint este 9 órakor), amelyen jól kivehető a dunántúli zivatarlánc felhőzete (Forrás: sat24.com)

Sokfelé villámok világították meg az eget karácsony előtt (Forrás: blitzortung.org)

Mindemellett nem csitult a szél: a vihart követően a főváros 18. kerületében, Pestszentlőrincen kihelyezett mérőműszerünk 82 km/órás legnagyobb széllökést mért! 

Az ICI Interaktív Meteorológia Budapest 18. kerületben, Pestszentlőrincen kihelyezett műszere szinte egész nap erős szelet regisztrált, a legerősebb széllökés este meghaladta a 80 km/órát is!

Szombaton délután már országosan a 10, 16 fokos maximumok voltak jellemzőek, amik 8, 13 fokkal magasabbak az ilyenkor szokásos átlagnál!

Szombat délelőtt: a hétvége első napján kristálytiszta égbolt és verőfényes napsütés volt, a méréseink szerint pedig nem hogy nem hűlt, hanem még melegedett is az idő!

Kristálytiszta levegő – szombat délelőtti budapesti égkép. Az ICI Interaktív Meteorológia pestszentlőrinci webkamerájának 2014. december 20-i felvétele.

Már december 19-én, pénteken is tavaszias idő volt országszerte, az ICI Interaktív Meteorológia 8, 17 fokos maximumhőmérsékleteket mért. Aznap este ugyan áthaladt egy gyenge hidegfront, de ez szombatra csak az erős, viharos északnyugati szelet hozta meg. 

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.