előrejelzés

előrejelzés

Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?

A Kaliforniai Egyetem tudósai azt vizsgálták, hogy vajon van-e összefüggés a trópusi területek óceánfelszínének hőmérséklete, valamint a szinte minden évben menetrend szerint pusztító erdőtüzek terjedése és erőssége között. Csaknem egy évtized, műhold által szolgáltatott adatait dolgozták fel Dél-Amerika térségében. A vizsgálatokhoz a NASA Terra és Aqua műholdjait használták, melyeknek az infravörös tartományba eső méréseit alkalmazták (vagyis azt, amelyik a felszín hőmérsékletét mutatja meg).

Megérkezett a hidegfront

Kedd reggel már sokfelé borongós, csapadékos időre ébredhettünk, de az érzett hőmérséklet még kellemes tartományban mozgott. A frontvonal mögött azonban már a délelőtti órákban megkezdődött a hideg levegő beáramlása a talaj közelében is. 24 óra alatt több mint 10 fokot hűlt a levegő.

Keleten csak délre szűnt meg a köd

A kedden érkezett hidegfront mögött nyugalomba jutott levegőnek a lehullott sok csapadék hatására viszonylag magas maradt a páratartalma, a felhők elvonulta után pedig a legtöbb helyen csütörtök reggelre kiderült az ég. A hajnali lehűlés olyan mértékű volt, hogy a levegő hőmérséklete harmatpontja alá csökkent, ezen kívül a légmozgás is jelentősen legyengült a Kárpát-medence nagy részén. Mindez azt eredményezte, hogy a levegőben lévő vízgőz kicsapódott, és sokfelé pára-. illetve ködfoltok képződtek.