zivatarok

zivatarok

Vége a hőhullámnak! Markáns hidegfront érkezik!

Július 26-án hajnalra a délkeleti régió kivételével 20 fok alá csökkent a hőmérséklet a markáns hidegfrontnak köszönhetően. 

Az ICI Interaktív Meteorológia minimum hőmérséklet térképe 2015. július 26-án

Tatabányán is nagy eső volt!

Jégeső tombolt decemberben!

Igazi tavaszi idő tört rá hazánkra a karácsony előtti napokban. De hogy ne legyen ilyen idilli a kép, szombat este a péntekihez hasonlóan egy újabb, ezúttal markánsabb hidegfront érte el az országot. Ez a front este számos – igencsak kellemetlen – meglepetést tartogatott: sokfelé pattantak ki nyárias időjárást idéző, heves villámtevékenységgel és jégesővel-jégdarával kísért zivatarok!

Országos eső indult szerda délután

Szerdán este 21:00 előtt a lácba rendeződött zivatarok alakultak ki a Dunántúl térségében, a fővárost várhatóan 22:00 után éri el a csapadék. Valamivel 19:00 után Fertőszentmiklóst elhagyta a csapadékzóna legintenzívebb része. Csak ezen az állomáson egy órán belül 24 mm csapadékot mértünk. Ehhez hasonló extrém csapadék többfelé kialakulhat még akár a hajnali órákban is.

Nem mindenhol maradt el a felhőszakadás augusztus 20-án

Az idei augusztus 20-a nem csak a nemzeti ünnep, a számtalan programlehetőség és a hagyományos esti tűzijáték miatt volt mozgalmas: ezen a napon az időjárás is tartogatott – igaz kellemetlen – meglepetéseket az ünneplők számára. A keddi előrejelzésekkel ellentétben a vártnál kevesebb helyen alakult ki zivatar, felhőszakadás. Valamivel 19:00 óra előtt a Tiszántúlon többfelé voltak zivatarok, délkeleten kimondottan nagy kiterjedésű cella okozott intenzív csapadékot.

Bő egy hónap után lehet újra 20 fok

A múlt héten még országszerte 10 fok alatt maradt a csúcshőmérséklet, a héten azonban már győzedelmeskedett a tavasz a tél felett. Kedden a Dunántúlon már többfelé 14, 15 fokig melegedett a levegő, szerda kora délután nyugaton pedig helyenként a 17, 18 fokot is meghaladta a hőmérséklet.  A következő napokban tovább erősödik a nappali felmelegedés, az ország nagyobb részén 15 fok felett tetőzik a hőmérséklet, kisebb körzetekben, de több alkalommal pedig a 20 fokot is elérheti majd a maximum.

Elromlik az idő a hétvégére

A következő 36 órában egymást érik a frontok a Kárpát-medencében. Elsőként ma este érkezik egy hidegfront, ami éjszaka és pénteken elsősorban az északi országrészben okoz csapadékot. A front hatására már sokfelé visszaesnek a csúcsértékek, a Kisalföldön akár 8-10 fokkal is alacsonyabban tetőzhet a hőmérséklet a szerdaihoz képest. Alighogy elhagyja térségünket a hidegfront, nyomában már egy melegfront érkezik péntek este nyugat felől. Ezt többfelé kísérheti majd eső, zápor, néhol zivatar is.