Zivatarokkal kísért fülledt idő

A pár napos országos hőhullámot kedden fülledt, zivatarokkal tarkított idő váltotta fel, és ezt követően sem tér vissza a kánikula.

Nagyjából éjfélkor érte el a fővárost ez a második zivatarlánc: a XVIII. kerületi mérőállomásunk éjfél után nem sokkal – alig fél óra alatt – 15 milliméternyi csapadékot regisztrált!

Az ICI Interaktív Meteorológia által mért csapadékösszegek Budapest XVIII. kerületben. Éjfél után nem sokkal rövid idő alatt 15 milliméternyi csapadék zúdult a fővárs ezen részére.

Este 8 órakor egy újabb zivatarlánc kezdett kialakulna Baranya megyében – pontosan ott, ahol a délelőtt is. A zivatarlánc egyre nagyobb nagyjából észak-déli kiterjedésű lett, és többfelé okozott felhőszakadást a Duna vonalában, majd később a Duna-Tisza-közén.

Kora este, 18 óra után – miközben a napközben átvonult zivatarlánc legyengülve lassan elhagyta északkeleten az országot – Bács-Kiskun megyében újabb zivatarok pattrantak ki. Sőt, Soltvadkerten ismét felhőszakadás volt, így a napi csapadékösszeg – 32 milliméter – már megközelítette az átlagos egyhavi csapadékmennyiséget!

Az ICI Interaktív Meteorológia soltvadkerti webkamerájának filmje 2014. július 8-a, szerda 18:00 és 21:00 óra között. A második felhőszakadás nagyjából este fél 7 körül érkezett.

Az ICI Interaktív Meteorológia által mért csapadékösszegek Soltvadkerten. Este fél7 és fél 8 között újabb felhőszakadás érte a települést.

Kedden délután 4 óra körül már csak a keleti tájakon voltak szárazak a földek: reggel óta szinte az egész országon végigvonult egy csapadéktömb, amit sokfelé kísért heves villámtevékenység, és felhőszakadások is. 

A Sat24 műholdképe július 8-án, kedden délután 4-kor. Óriási zivatartömbbé fejlődött a kora délutáni zivatarlánc.

Délután 3 órára már a keleti, északkeleti tájakra is megérkeztek a zivatrok. Itt nemrég még 32-33 fokot mutattak a hőmérők, de a zivatarok elvonulását követően volt, ahol mintegy 10 fokot zuhant a hőmérséklet kevesebb, mint egy óra alatt!

Az ICI Interaktív Meteorológia újlétai webkamerája így látta a zivatarlánc érkezését. kora délután még csak alig volt egy-jkét gomolyfelhő az égen, aztán nem sokkal később megérkezett a felhőszakadás!

ICI Interaktív Meteorlógia által mért hőmérsékleti értékek Újlétán. Nagyjából 45 perc alatt mintegy 10 fokot zuhant a hőmérséklet az átvonult zivatar hatására.

Kora délután Budapestre is megérkezett a korábban már előrejelzett zivatarlánc. A felhőszakadások több fokos lehűléssel jártak együtt – így fordulhatott elő, hogy amíg a Bakonyban csak 20 fokot mértünk, addig a keleti határnál már több fokkal is meghaladta a hőmérséklet a 30 fokot!

A keleti határhoz köeli Újlétán 33,4 fokig melegedett a levegő a zivatar előtt. Az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásának kameraképe dél körül.

Az ICI Interaktív Meteorológia országos állomáshálózata által mért hőmérsékleti értékek 2014. július 8-án, szerdán, 12:05 UTC-kor, azaz helyi idő szerint délután 2 óra után: jól kirajzolódik a nagyjából Mosonmagyaróvártól egészen Szegedig húzódó, több száz kilométer hosszúságú láncolattá összeállt zivatarok hűtő hatása: a zivatarlánc mentán mindössze 20, előtte északkeleten még 32-33, de már mögötte is délen 28-29 fok körül alakul a hőmérséklet.

Dél körül indultak be az igazán látványos dolgok, amik lezárták a több napos országos hőhullámot. Először a Dunántúlon és a középső tájakon alakultak ki heves zivatarok, amiket felhőszakadások is kísértek. Dunaújvárosban fél óra alatt 17, Soltvadkerten pedig 15 milliméter csapadék hullott, ami többéves havi mennyiségnek csaknem a fele!

  

Az ICI Interaktív Meteorológia által mért csapadékösszegek Balatonkenesén (bal oldal grafikon) és Soltvadkerten (jobb oldali grafikon). Mindkét helyen rövid idő alatt nagyjából 15 milliméternyi csapadék zúdult le az országon áthaladó zivatarláncból.

Aznap éjjel délnyugat felől front ugyan nem, de nedves, labilis levegő érkezett a Kárpát-medencébe. Emiatt már éjszaka többfelé volt zápor, zivatar, főleg a Dunántúlon. 

A múlt szombaton kezdődött drasztikus melegedés eredményeképpen kedden tetőzött az országos hőség, ekkor szinte mindenhol 30 fok felett alakultak a maximumhőmérsékletek. Sőt, Szolnokon több mint 35 fokot mértünk! Az éjszakák sem hoztak kellő felfrissülést, főleg a nagyvárosokban volt jellemző az ún. "trópusi éjszaka" - vagyis még hajnalban sem hűlt 20 fok alá a levegő.

Az ICI Interaktív Meteorológia országos állomáshálózata által mért legmagasabb hőmérsékletek kedden, július 7-én: Szolnokon volt a legmelegebb 35,1 fokkal!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.