Megterhelő hétvége

A hétvége fronthelyzete rendkívüli módon megterhelő lesz, és nem csak a frontérzékenyek, hanem még az egészséges szervezettel rendelkezők számára is! A pénteki hideg- és kettősfront után szombaton napközben melegfront, este pedig hidegfront érkezik. Nem fogunk unatkozni.

Péntek reggelre ónos esőt hozott egy hidegfront, estétől pedig kettősfrontból kezdett vegyes halmazállapotú csapadék hullani. Rögtön utána, szombat hajnalban már erőteljes melegfront éri el hazánkat nyugat felől, ami ismét többfelé okozhat kiadós esőt. A melegfrontot vasárnap hajnalban már markáns hidegfront követi - ezt a fronthelyzetet már mi is alig tudjuk követni. 

A csütörtöki egész napos fagyot pénteken nyugaton +10 fok váltotta fel, szombaton pedig akár 15, 16 fok is lehet abban a térségben. Mindehhez erős, olykor viharos nyugati szél társul. 

Nemcsak a meleg-, és a hidegfrontra érzékenyek, hanem az egészséges szervezet számára is élettanilag nagyon megterhelő időszak ez a péntektől egészen hétfő estig tartó néhány nap! Országszerte alacsony komfortérzetre kell készülni, még a tavaszias hőmérsékletek ellenére is. A leggyakoribb tünetek között elsősorban fejfájás, migrén jelentkezhet, ezen kívül alvászavarok is fellépnek, de a keringési rendszert is fokozottan terheli a fronttevékenység.

Az ütemezett, rendszeres életmód és táplálkozás pedig nem csak a frontérzékenyek esetén, hanem másoknál is segít elkerülni az alvászavarokat és enyhítheti a felsorolt panaszokat. Az útnak indulók fokozott balesetveszéllyel számoljanak, a csúszós utak mellett megnő az ingerült sofőrök száma.

Friss humánmeteorológiai információkért és előrejelzésért, valamint további tanácsokért ajánlott felkeresni a www.meteoklinika.hu weboldalt, illetve ajánlott kipróbálni az Új évi egészség megújító csomagot is!

A GFS időjárási modell által várt hőmérséklet emelkedés és süllyedés a 850 hPa-os (kb. 1100 méter magasan lévő) nyomási szinten. A talajszinten hasonlóan markáns változások terhelik a szervezetünket!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.