Megérkezett a hidegfront

Az előrejelzéseknek megfelelően érkezett meg hétfőről keddre virradóra a sarkvidéki légtömeget magával hozó hidegfront.

Kedd reggel már sokfelé borongós, csapadékos időre ébredhettünk, de az érzett hőmérséklet még kellemes tartományban mozgott. A frontvonal mögött azonban már a délelőtti órákban megkezdődött a hideg levegő beáramlása a talaj közelében is. 24 óra alatt több mint 10 fokot hűlt a levegő.

Nagy hőmérsékleti kontraszt alakult ki a keleti és a nyugati régiók között: keleten kedden délután még közel 20 fok körül, míg nyugaton már helyenként 10 fok alatt volt a hőmérséklet (Forrás: ICI Zrt. meteorológiai mérőhálózatának adatai)

Kedden 14 órakor országos átlagban 10 fokkal van hidegebb, mint hétfőn ugyanebben az időpontban (Forrás: ICI Zrt. meteorológiai mérőhálózatának adatai)

Felhőbe burkolt ország: a sat24.com 14 órakor készült műholdfelvételén jól látható a hidegfront összefüggő felhőzete.

Pillanatnyi széltérkép kora délutánról: a Dunántúlon és a középső területeken már többfelé erős szél teszi még kellemetlenebbé a kint tartózkodást (Forrás: ICI Zrt. meteorológiai mérőhálózatának adatai)

A front kiadós csapadékot is hozott magával, a 14 óráig bezáruló méréseink szerint már 21,7 mm eső esett Nagyacsád térségében, 17 Bakonycsernyén, 16 Teskándon, 15 Szentgotthárdon. A front a következő 12 órában tovább halad kelet felé, a keleti területeken főleg az éjszakai órákban várható nagyobb mennyiségű csapadék belőle.

Vonulnak a felhők Gyöngyös térségében (Az ICI Zrt. meteorológiai állomásának kamerafilmje)

A szentgotthárdi csapadékhullás a déli órákban (Az ICI Zrt. meteorológiai állomásának kamerafilmje)

A Balaton Balatonföldvár térségében kedd délután: tarajos hullámok, erős, szél, esős idő

(Az ICI Zrt. meteorológiai állomásának kamerafilmje)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.