Keleten csak délre szűnt meg a köd

Az előrejelzéseknek megfelelően csütörtök hajnalra többfelé képződtek sűrű ködfoltok, melyek keleten helyenként a déli órákig is megmaradtak.

A kedden érkezett hidegfront mögött nyugalomba jutott levegőnek a lehullott sok csapadék hatására viszonylag magas maradt a páratartalma, a felhők elvonulta után pedig a legtöbb helyen csütörtök reggelre kiderült az ég. A hajnali lehűlés olyan mértékű volt, hogy a levegő hőmérséklete harmatpontja alá csökkent, ezen kívül a légmozgás is jelentősen legyengült a Kárpát-medence nagy részén. Mindez azt eredményezte, hogy a levegőben lévő vízgőz kicsapódott, és sokfelé pára-. illetve ködfoltok képződtek.

A keleti országrészben szinte szélcsend uralkodott, így az ott kialakult ködmezők foltokban igen makacsnak bizonyultak, megemelkedve pedig ködfelhőt képeztek. 

A sat24 látható tartományban készült műholdképén kirajzolódik a ködfelhőzet területe, mely szinte a Tisza vonalát követi. Ezeken a tájakon sokfelé még délben is kellemetlenül szürke, nyirkos idő uralkodott, a hőmérséklet is jócskán elmaradt a környező területekétől. 

A ICI Zrt. Mátészalkára kihelyezett webkamerája pedig megörökítette a köd feloszlását.

Hazánk nagyobbik részén azonban egész nap kellemes, napos koraőszi idő volt jellemző, 20 fok feletti hőmérsékletekkel, ez pedig kedvezően hatott a komfortérzetre. A ködös tájakon a nyirkos idő hatására ízületi fájdalmak léphetnek fel az arra érzékenyeknél. Ezen kívül ügyeljünk arra, hogy a látástávolság jelentősen lecsökken, nagymértékben növelve a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.