sarkvidéki levegő

sarkvidéki levegő

Sarkvidéki hideg és szélvihar érkezik szerda reggelre

Október negyedik hetében, kedden, azaz két nappal a 23-i nemzeti ünnepünk előtt markáns változás áll be a Kárpát-medence időjárásában. Az elmúlt hetekben tapasztalt, a sokéves átlagnál jellemzően több fokkal enyhébb, és túlnyomóan napos időnek – azaz a vénasszonyok nyarának – két, egymást gyorsan követő hidegfront vet hirtelen véget.

Sarkvidéki hideg tör rá Chicagora

Igazi téli idő uralkodik most is az USA keleti partjainál, a 0 fok körüli hőmérséklet mellett többfelé havazik a térség legnagyobb részén. A szakemberek azonban a hétvégére markáns hidegfrontot, ezzel együtt komoly hóviharokat várnak Chicago környékére, a front mögött pedig szabad utat nyernek a sarki légtömegek, amik elárasztják a keleti part északi része és a Nagy-tavak vidéke mellett Kanada egy részét is.

Megérkezett a hidegfront

Kedd reggel már sokfelé borongós, csapadékos időre ébredhettünk, de az érzett hőmérséklet még kellemes tartományban mozgott. A frontvonal mögött azonban már a délelőtti órákban megkezdődött a hideg levegő beáramlása a talaj közelében is. 24 óra alatt több mint 10 fokot hűlt a levegő.

Szélviharral, bőséges csapadékkal jön a sarkvidéki levegő

Este északnyugat felől zúdulni kezd a Kárpát-medencébe a sarkvidéki levegő, amit egy délnyugat felől ránk húzódó mediterrán ciklon kever le. Ez a ciklon mind csütörtökön, mind pénteken meghatározza időjárásunkat, ahogy északkelet felé helyeződik. Bőséges csapadékot okoz, miközben a viharos északias széllel hideg levegő árasztja el térségünket.

Nem marad tartósan a sarkvidéki levegő

Frontok és ciklonok okoznak változékony, gyakran csapadékos időt a hétvégén.  Szombaton a nap nagy részében még melegfront határozta meg az időjárást, kora este azonban az északnyugati határszélt már eléri az a hidegfront, amely mögött néhány napra sarkvidéki eredetű légtömeg árasztja el a Kárpát-medencét.