köd

köd

Lesújtó szürkeség…

A napot már régóta nem láttuk. Reggel kinézünk az ablakon, szürkeség van és köd, ami alapvetően meghatározza az aznapi hangulatunkat. A frontérzékenyek nem szenvednek, de nagyon sok olyan időjárás-érzékeny ember van, akit kifejezetten megterhel a fényszegény idő. Ilyenkor a legjobb megoldás a rendszeresen alkalmazott fényterápia, amely a leghatékonyabb módszer az időjárás okozta panaszok leküzdésében és az immunrendszer tartós megerősítésében.

Naponta meghal valaki közúti balesetben…

A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő. A gyalogosan közlekedők és a gépjármű vezetők egyaránt figyelmetlenebbek, sőt a sűrű ködben rendkívül rosszak a látási viszonyok. Ilyen helyzetben megnő a halálesetek száma, naponta több alkalommal olvashatunk valamilyen közúti balesetről.

Sűrű köd a metropoliszban (képekkel)

Sűrű, sekély köd "nyelte el" szerda reggelre az Egyesült államok keleti partvidékének nagy részét. A jelentősen lecsökkent látástávolság miatt a New York-i metropolisztól Virginián keresztül egészen Carolina állam keleti feléig utazási késések hátráltatták az ingázókat, és sok repülőtéren voltak késések, illetve járatkimaradások Washingtontól Philadelphiáig, valamint New York környékén is.

Látványos, sűrű köd árasztotta el a Grand Canyont

Meglehetősen ritkán, körülbelül évtizedenként egyszer fordul elő, hogy a grand Canyon megtelik sűrű, fehér köddel. A látványos jelenség több meteorológiai tényező szerencsés „együttállásának” volt köszönhető. Az egyik az átlagosnál magasabb nedvességtartalom: november végén pár nap alatt az átlagos egy heti csapadék közel négyszerese hullott le a kanyon területén. Emellett az alacsony, 9 fokos hőmérséklet mellett kisebb volt a párolgás, mint a nyári hónapokban – ez lehetővé tette, hogy jelentős mennyiségű nedvesség maradhasson a völgyben.

Egy nap a felhők felett

Télen, anticiklonális helyzetben – amikor nyugodt, szélcsendes és hideg az idő – gyakran fordul elő, hogy az Alpok vonulatai alatt nagy, fehér ködtakaró alakul ki, amiből kiemelkednek a napsütötte hegycsúcsok. A szerdai napon Németországban, az Alpok északi lábainál elterülő Kochensee és környéke felett sűrű, alacsony szintű rétegfelhőzet alakult ki, a völgyekben egész nap szürke és borongós idő volt.

A hétvége ködfoltokat is tartogat

Szombattól néhány napon keresztül egyre inkább anticiklon alakítja majd a Kárpát-medence időjárását, ez azonban az évnek ezen szakában már nem jelent feltétlenül jó időt. Míg a nyári félévben ez a magas nyomású képződmény sok napsütést biztosít, addig november közepe táján erős változékonyságot okozhat az országon belül.

Kavargó köd a Mátra völgyeiben – Videó!

Nem csak napkeltekor, hanem délelőtt is gyönyörű látvány fogadhatta a Mátra bércein járókat. Az ICI Interaktív Meteorológia Galyatetőn elhelyezett webkamerája megörökítette a délelőtt a völgyekben kavargó, majd a déli órákra lassan megemelkedő ködöt. A fehér "párnából" először csak a magasabb hegycsúcsok emelkedtek ki, később (bár ez a videón már nem látszik) már azok sem...

20 fok különbség!

2015. november 8. Ki hinné, hogy a nyugati határ közelében alig maradt el  hőmérséklet a nyári értékektől? Az ICI Interaktív Meteorológia mérései szerint Szentgotthárdon és Bükfürdőn árnyékban 24,5 fokig melegedett a levegő, fél fokkal maradt el a nyári napot jelző 25 foktól. Közben Budapesten csaknem 130 éves melegrekord dőlt meg: 20,0 fokos csúcshőmérsékletet regisztráltak.

Közben a keleten lakók fáztak: az egész napos köd hatására Aggteleken mindössze 6 fokot mértünk délután - azaz majdnem 20 fokos különbség uralkodott országhatárainkon belül!

A ködös péntek után tavasz köszöntött be

Csütörtökön sokfelé szinte zavartalan volt a napsütés, az idei első, országos tavaszi napnak örülhettünk. Pénteken reggelre azonban sokfelé képződött köd, ami nagyon vastagnak, és nagyon makacsnak bizonyult egyes helyeken. Ilyen esetekben az ICI Zrt. Nagy-Hideg-hegyen elhelyezett mérőállomásának kamerája általában napos időt szokott rögzíteni, a hegycsúcs a zárt rétegfelhőzet, az úgynevezett „stratus” fölé szokott lógni. Ilyenkor gyakran melegebb van a magas hegyeinkben, mint a medence alján.

Tartós ködfoltok a Dunántúlon

Az elmúlt napok eseménydúsan, szelesen teltek, de pénteken reggelre országszerte megnyugodott az időjárás. Csütörtökön többfelé hullott csapadék (a Dunántúlon hó, havas eső, eső egyaránt, máshol az eső volt jellemző), péntekre virradóra pedig mindenhol jelentősen mérséklődött a szél, így hajnalban többfelé párássá vált a levegő, sűrű ködfoltok is képződtek. Az Alföldön és a Dél-Dunántúlon kiterjedt ködmezők is kialakultak. Délelőtt a legtöbb helyen megszűnt a párásság, a Balaton környékén, a Bakonyban és Somogy megye egyes részein azonban még kora délután is sűrű köd fedte a tájat.