nyár

nyár

Újra itt a kánikula

A múlt héten még az átlagosnál hidegebb idő volt, ezzel szemben keddtől már nem lesz szükség se kabátra, se esernyőre. Meleg, száraz levegő éri el térségünket, melynek köszönhetően derült, napsütéses időszak vár ránk. Azonban tanácsos odafigyelni az időnként megélénkülő szélre, amely ronthatja a komfortérzetünket. Érdemes ezen időszakban több időt a friss levegőn tölteni, strandra menni. A kánikulában viszont mindenki ügyeljen a sok fogyadék fogyasztására és figyeljen oda az UV sugárzás káros hatásaira! Ha vízpartra megy, ne hagyja otthon napszümegét, fényvédőszerét!

Milyen lesz a hosszú hétvége időjárása?

A hosszú hétvége első három napjában keleten folytatódik a borongós idő, míg nyugaton változékony időre van kilátás, átmenetileg felszakadozhat a felhőzet és pár órára kisüthet a nap.

Augusztus 20-án, csütörtökön az ország nagyobb részén lehet esőre, záporesőre számítani.

A tűzijátékok idején leginkább az Alföldön várható további eső, a kinti programok során pedig elkél a vastagabb pulóver és a kiskabát is. Máshol kedvezőek lesznek a feltételek, azonban országszerte hűvös időre számíthatunk. Heves zivatar nem várható!

A nyár leghosszabb hőhulláma véget ér!

2015 augusztusában Magyarországon az eddigi leghosszabbnak számító hőségriadót rendelték el, ugyanis 11 napon keresztül tartó riasztás ezelőtt még nem volt érvényben.

A napokban több hőmérsékleti rekord is megdőlt!

Augusztus 12-én hajnalban megdőlt a legmagasabb minimumhőmérséklet országos és budapesti rekordja. A János-hegyen 26,0 fok alá nem hűlt a levegő, ezzel az 1921-ben, Dobogókőn mért 24,6 fokos csúcs lett a múlté.

Augusztus 13-án megdőlt a fővárosi napi melegrekord, Újpesten 37,8 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet.

Itt az első hőhullám

Az előttünk álló hétvégén sok napsütésre és egyre melegebb időre számíthatunk: a legmelegebb órákban egyre többfelé lépheti át a hőmérséklet a 30 Celsius-fokot, vagyis igazi kánikulára, kifejezetten kellemes strandidőre számíthatunk! Front érkezése a következő napokban nem várható, és csapadék is csak a jövő hét elején lehet az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből futó záporok, zivatar formájában. Érdemes folyamatosan figyelemmel kísérniük naponta többször frissülő időjárás-előrejelzésünket.

Újabb hőség - mire figyeljünk?

2015 augusztusának utolsó napjait a kánikula jellemzi, péntektől országszerte 30 fok felett alakulnak a napi maximumhőmérsékletek. Az alacsonyabb napállás és a rövidebb nappalok miatt a tetőzés várhatóan elmarad a korábban tapasztalt hőhullámok alatt mértektől, de 35, 36 fokot még így is mérhetünk egy-két helyen az utolsó pár napban. 

Idén pontosan érkezik a nyár!

2015-ben hajszálpontosan – ahogyan a naptárban is meg van írva – június 1-jével beköszönt az igazi nyár. Az előttünk álló héten ugyanis sok napsütésre és egyre melegebb időre számíthatunk: a legmelegebb órákban egyre többfelé lépheti át a hőmérséklet a 30 Celsius-fokot, vagyis igazi kánikulára, a hétvégén pedig kifejezetten kellemes strandidőre számíthatunk! Front érkezése a következő napokban nem várható, és csapadék is csak elvétve lehet az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből futó záporok, esetleg egy-egy zivatar formájában.

Október végén is nyár volt Baján

Több mint egy hete tart az "őszi hőhullám", amit az Afrika felől érkező, szokatlanul meleg légtömegeknek köszönhetünk. A délnyugati, déli áramlás keddre virradóan melegrekordot is okozott, Kaposváron egész éjszaka nem süllyedt 16,6 fok alá a hőmérő higanyszála.

Beköszöntött a nyár Dél- és Nyugat-Európába

Nyugat- és Dél-Európa területén egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja az időjárást, a magas nyomású légköri képződmény pedig kiszorítja a csapadékot hozó frontokat és ciklonokat az említett térségből. Ennek köszönhetően napos, száraz idő uralkodik a Földközi-tenger nyugati medencéjénél, olyannyira, hogy többfelé már a 30 fokot is átlépte a hétvégén és a hét első napján a délutáni maximumhőmérséklet. A Pireneusok közelében fekvő francia városkában, Dax-ban vasárnap 30,8 fokot mértek, ez egyben az aznapi európai legmagasabb érték is.

Még nem látszik az aszály vége

Június eleje és augusztus vége között négy hőhullám is sújtotta hazánkat, emellett főleg a nyugati területek kis körzetei jelentős csapadékot is kaptak a záporokból, zivatarokból, felhőszakadásokból. Az ilyen, kis terültre korlátozódó heves eseményeknek jellemzője, hogy ugyan csak kisebb területet érint az esetleges kár, sajnos ezzel együtt a szárazságot is csak helyenként mérséklik. Előfordulhat, hogy 10 km-es körzeteken belül az egyik helyen az átlagos csapadéknál jóval több, míg nem sokkal arrébb semmi eső nem esett a tavasz óta.