szárazság

szárazság

Még nem látszik az aszály vége

Június eleje és augusztus vége között négy hőhullám is sújtotta hazánkat, emellett főleg a nyugati területek kis körzetei jelentős csapadékot is kaptak a záporokból, zivatarokból, felhőszakadásokból. Az ilyen, kis terültre korlátozódó heves eseményeknek jellemzője, hogy ugyan csak kisebb területet érint az esetleges kár, sajnos ezzel együtt a szárazságot is csak helyenként mérséklik. Előfordulhat, hogy 10 km-es körzeteken belül az egyik helyen az átlagos csapadéknál jóval több, míg nem sokkal arrébb semmi eső nem esett a tavasz óta.

Folyóinkat, tavainkat is érinti a szárazság

A Tisza felső szakaszán több vízmérő állomáson is a valaha mért legkisebb vízszint közelébe csökkent a vízállás. Ez leginkább a tiszabecsi, a tivadari, a záhonyi és a szolnoki vízmércéket érinti, ahol augusztus 11 és 18 között 20-30 centimérre közelítette meg a vízállás a minimum rekordokat.

Emellett, kevesebb, mint 10 centiméter választja el a rekord alacsony vízállástól a Szamost Csengernél és a Marost Makónál, és a napokban kicsivel tovább csökkenhet a vízszint a folyókon a hidrológiai előrejelzések szerint.