Beköszöntött a nyár Dél- és Nyugat-Európába

Franciaország és Spanyolország területén a délutáni hőmérsékletek a napokban már többfelé meghaladták a 30 fokot, beköszöntött a nyár.

Nyugat- és Dél-Európa területén egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja az időjárást, a magas nyomású légköri képződmény pedig kiszorítja a csapadékot hozó frontokat és ciklonokat az említett térségből. Ennek köszönhetően napos, száraz idő uralkodik a Földközi-tenger nyugati medencéjénél, olyannyira, hogy többfelé már a 30 fokot is átlépte a hétvégén és a hét első napján a délutáni maximumhőmérséklet. A Pireneusok közelében fekvő francia városkában, Dax-ban vasárnap 30,8 fokot mértek, ez egyben az aznapi európai legmagasabb érték is. Ezen kívül többfelé mutattak a hőmérők árnyékban is 30 fok felett, és Spanyolországban is hasonlóan magas értékeket regisztráltak. Ott San Sebastianban volt a legmelegebb, 30,2 fok. 

Az anticiklon a következő napokban még erősödni is fog, és várhatóan napról napra magasabb értékeket mérhetnek majd a nyugat-európai lakosok. Spanyolország déli és középső részein akár a 35 fokot is elérheti a hét közepén a maximum, emellett a hét első napjaiban ugyan még előfordulhatnak záporok, zivatarok, de egyre szárazabbra is fordul az idő.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.