villám

villám

Jégeső és özönvíz tarolta le a fővárost

Emlékezetes, régen nem látott vihar tombolt 2015. június 9-én, kedden a fővárosban. Egy tőlünk északra hullámzó frontálzóna előterében nedvesebb, labilisabb levegő áramlott a Kárpát-medencébe. Ez az ilyenkor már nagyon erős besugárzással együtt erőteljes gomolyfelhő-képződést eredményezett: először a Siófok-Pécs vonal mentén, majd a fővárostól keletre is rendkívül intenzív, később vonalba rendeződött zivatarcellák pattantak ki egymás után.

A villámokat vizsgálja a NASA

A NASA csütörtökön adott tájékoztatást új projektjéről, aminek keretében szeretnék komolyabb vizsgálat alá vetni a Földön tomboló zivatarokat, elsősorban a villámokra összpontosítva. A "Firestation" névre keresztelt kutatásban a Nemzetközi Űrállomás lesz segítségükre. 

Villám sújtotta a világhírű szobrot

Villámcsapás érte helyi idő szerint csütörtökön este a brazíliai Rio de Janeiro-ban lévő világhírű Megváltó Krisztus-szobrot. A város egyik fő látványosságának és jelképének számító monumentális emlékmű szerencsére csak kisebb, "felületi" sérülést szenvedett: a jobb kéz hüvelykujjának egy darabja tört le.

A közel 40 méter magas ikonikus szobor egy igen meredek hegy tetején helyezkedik el a város felett, és meglehetősen gyakran éri villámcsapás. legutoljára alig egy hónappal ezelőtt sújtotta villám a szobrot: akkor a jobb kézen lévő középső ujj sérült meg.

80-90 km/órás széllökések kísérték a hidegfrontot

Az első zivatarok fél 6-6 óra felé érték el az északnyugati határszélt, és a Dunántúl északi részén heves villámtevékenység kezdődött. Egy-egy zivatar az Északi-középhegységben is kialakult. 19 órakor a szél a Bécsi-medencében és az északnyugati határszélen már nyugatira, északnyugatira fordult, és a hideg levegő elkezdett beszivárogni. Ekkor Bécsben már csak 19 fokot mutatott a hőmérő - itt délután még 31 fokig melegedett a levegő.