A villámokat vizsgálja a NASA

A legfrissebb bejelentés szerint a NASA egy új projektet indít, amiben a világűrből figyelik a viharokat - különös tekintettel a villámokra.

A NASA csütörtökön adott tájékoztatást új projektjéről, aminek keretében szeretnék komolyabb vizsgálat alá vetni a Földön tomboló zivatarokat, elsősorban a villámokra összpontosítva. A "Firestation" névre keresztelt kutatásban a Nemzetközi Űrállomás lesz segítségükre. 

A villámok és a zivatarfelhők természetéről még ma is nagyon keveset tudnak a tudósok, sok a tisztázatlan kérdés. A NASA reményei szerint a kutatás végére kiderülhet néhány, most még meg nem fejtett dolog az űr irányába történő kisülésekről: például az úgynevezett "blue jet"-ekről (kék színű, gigantikus méretű kisülések), vagy "red spirit"-ekről. Ezek a kisülések akár a 80 km-es magasságig is feljuthatnak, és a Földről csak nagyon nehezen, vagy szinte egyáltalán nem figyelhetőek meg. 

Az Űrállomás méri a gamma-sugárzást is, ilyen sugarak ugyanis minden egyes villámlás alkalmával tömegével lövellnek ki a zivatarfelhőből a világűr irányába. 

A várhatóan egy évig tartó kutatások még ebben a hónapban elkezdődnek, és nagyrészt a Nemzetközi Űrállomáson elhelyezett szenzorokat használják a megfigyelésekhez.

www.wired.com (forrás: telegraph.co.uk)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.