Jégeső és özönvíz tarolta le a fővárost

Villámcsapások, elárasztott utak, jégverés – ezt hozta a 2015. június 9-én, Budapesten pusztító, több órán át tartó vihar. Az ítéletidő komoly károkat és fennakadásokat okozott a főváros több pontján.

Emlékezetes, régen nem látott vihar tombolt 2015. június 9-én, kedden a fővárosban. Egy tőlünk északra hullámzó frontálzóna előterében nedvesebb, labilisabb levegő áramlott a Kárpát-medencébe. Ez az ilyenkor már nagyon erős besugárzással együtt erőteljes gomolyfelhő-képződést eredményezett: először a Siófok-Pécs vonal mentén, majd a fővárostól keletre is rendkívül intenzív, később vonalba rendeződött zivatarcellák pattantak ki egymás után. Ezek lassan nyugat, északnyugat felé mozogtak, aminek köszönhetően adott területen akár több órán át tartó felhőszakadást, néhol egyenesen villámárvizeket okoztak!

A villámtérképen jól látható, hogy hol tomboltak zivatarok 2015. június 9-én a Kérpát-medencében. Forrás: lightningmaps.org

Budapestet a délután második felében érte el a pusztító vihar, melynek eredményeképpen még este is többfelé ömlött az eső. A hirtelen lezúduló, jelentős mennyiségű csapadéknak köszönhetően aluljárók, alacsonyabban fekvő terek kerültek pillanatok alatt víz alá. Az utcákon hömpölygő áradat többfelé teljesen megbénította a közlekedést: több autóbusz-, trolibusz- és villamosvonalon is állt a közlekedés késő délután és kora este – kisebb káosz alakult ki a fővárosi tömegközlekedésben! A pesti oldalon ráadásul jég is esett, ami többfelé elverte a termést, de komoly károkat okozott a mezőgazdaságban az ország több pontján is a jégverés. Még késő este is néhol dörgött-villámlott Pest megyében, csak az éjszaka második felében szűnt meg mindenhol a csapadéktevékenység.

Az ICI Interaktív Meteorológia 2015. június 9-én, 12:00 és 16:30 UTC-kor történt hőmérsékletmérésein jól látszik, hogy a főváros környékén a zivatarok 10-12 fokkal hűtötték le rövid idő alatt a levegőt!

A következő napokban már jóval kevesebb helyen számíthatunk zivatarokra, és azok erőssége várhatóan jelentősen elmarad a keddi ítéletidőtől. Érdemes folyamatosan figyelemmel kísérniük naponta többször frissülő időjárás-előrejelzésünket!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Reggel hűvös van, majd kisüt a nap, gyors felmelegszik a levegő és délutánra már kellemes a hőmérséklet – gyakran ez a forgatókönyv.