80-90 km/órás széllökések kísérték a hidegfrontot

Csütörtök kora este érkezett meg a hidegfront felhőzete a Kisalföldre, nyomában egyre többfelé pattantak ki zivatarok. Helyenként 80-90 km/órát meghaladó széllökéseket is okoztak.

Az első zivatarok fél 6-6 óra felé érték el az északnyugati határszélt, és a Dunántúl északi részén heves villámtevékenység kezdődött. Egy-egy zivatar az Északi-középhegységben is kialakult. 19 órakor a szél a Bécsi-medencében és az északnyugati határszélen már nyugatira, északnyugatira fordult, és a hideg levegő elkezdett beszivárogni. Ekkor Bécsben már csak 19 fokot mutatott a hőmérő - itt délután még 31 fokig melegedett a levegő.

A kelet felé haladó frontzóna az északi orszégrészben később másutt egyre többfelé okozott heves zivatarokat. Többek közt a fővárost is felhőszakadással, viharos széllökésekkel érte el. Az éjszaka folyamán az északi megyékben többfelé várható további eső, zápor, és eleinte még heves zivatarokra is számítani kell.

Villámlás Budapest-Zuglóban este 9 felé:

Este fél 9 felé Bakonycsernyén, illetve Kecskéden 90, illetve 80 km/órát meghaladó széllökést (zivataros kifutószél) regisztráltunk. Mintegy 20 perccel később Gárdonyba is 82 km/órás lökéssel ért a vihar.

A Körmendtől északra sorozatban elhaladó zivatarcellákból egy lecsapó villámot is megörökített webkameránk 19:57-kor:

Dunaújvárosi videónkon (este 5 és 8 között) jól nyomon követhető a hidefront felvonuló cirrus-felhőzete: elöbb a cirrostratusok jelennek meg az égen, amelyek fokozatosan megvastagodnak, majd ezt a cirrocumulus felhőzet (bárányfelhő) követi.

Körmendet este északról súrolták a záporok, zivatarok, hatásukra itt is gyorsan lecsökkent a hőmérséklet:

Égkép Szenttgorhárdnál:

Este 7-kor Bécsben már 19 fokig hűlt a levegő:

Fél 6 felé a Kisalföldön már beborult az ég, az első zivatarok pedig már súrolták az országhatárt:

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Reggel hűvös van, majd kisüt a nap, gyors felmelegszik a levegő és délutánra már kellemes a hőmérséklet – gyakran ez a forgatókönyv.