Jön az igazi tél!

A hétvégére megérkezik hazánkba a sokak által már nagyon várt igazi tél: ma északkeleten – idén először! – elkezdett havazni.

Idén a tél még nem mutatta meg igazi arcát hazánkban: az év első három hete rendkívül enyhének bizonyult, nem csak a Kárpát-medencében, de Európa nagy részén is, többfelé már-már tavaszias volt az idő. Jól jelzi ezt, hogy sokfelé kinyíltak a virágok és kirügyeztek a fák. Volt olyan nap ebben a hónapban, amikro délen 15 fokot mutattak a hőmérők!

Ezen a héten azonban határozott változás áll be időjárásunkban: kedden kezdődött az a fokozatos, lassú lehűlés, amelynek eredményeképpen a hétvégétől a sokéves átlagnak megfelelő hőmérséklet lesz a Kárpát-medencében. Visszatérnek a hajnali fagyok, sőt, vasárnap és hétfő reggel néhol akár -10 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála, és lesznek olyan tájak, ahol napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Szerdán északkeleten pedig megjelentek az idei első hópelyhek hazánkban.

A hét hátralévő részében további csapadék várható Magyarország területén. Pénteken egy mediterrán ciklon hoz országos csapadékot, és még szombaton is sokfelé eshet az országban. Hogy pontosan hol és mi fog esni, azt most még nehéz megmondani: a csapadék halmazállapota, illetve annak változása térben és időben is meglehetősen bizonytalannak látszik: az ország nagy részén vasárnapig eső, havas eső és hó is hullhat. Az viszont nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy északon és a hegyekben havazni fog. Nagyobb mennyiségű, megmaradó hóra egyelőre senki se számítson, de aki idén először a fehér tájban szertene gyönyörködni, az kiránduljon egyet vasárnap valamelyik hegységünkben.

Az ICI Interaktív Meteorológia tokaji webkamerájának 2014. január 22-i képeiből készült filmjén jól látszik, hogy a háztetőkön lassan megjelent az idei első – egyelőre csak lepel vastagságú – hótakaró.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.