Mátra

Mátra

Zivatarok augusztus elején is

A 2014. augusztus 4-re, hétfőre virradó éjszaka az ország középső harmadában – nagyjából a Budapest-Kiskunhalas tengely mentén – egy széles sávban intenzív, sokfelé felhőszakadást okozó zivatarok pattantak ki gyorsan egymás után: reggelig ezeken a területeken nem volt ritka a 20-30 milliméternyi csapadék, ráadásul azokon a településeken, amelyeket több észak felé haladó zivatarcella is érintett egymás után, akár egyhavi csapadék is lezúdulhatott!

A Bakony magasabb, mint a Mátra?!

Hazánk időjárását a napok óta a Kárpát-medencében tartósan megülő hideg légpárna határozza meg. Míg hétvégén a felszín közelében szürke, borongós, helyenként ködös volt az idő egész nap, addig a legmagasabb hegycsúcsokon szikrázó napsütésnek és kék égnek örülhettek a kirándulók.

Kavargó köd a Mátra völgyeiben – Videó!

Nem csak napkeltekor, hanem délelőtt is gyönyörű látvány fogadhatta a Mátra bércein járókat. Az ICI Interaktív Meteorológia Galyatetőn elhelyezett webkamerája megörökítette a délelőtt a völgyekben kavargó, majd a déli órákra lassan megemelkedő ködöt. A fehér "párnából" először csak a magasabb hegycsúcsok emelkedtek ki, később (bár ez a videón már nem látszik) már azok sem...

Rekord vastag a hóréteg a mátraszentistváni sípályán

Pénteken egy mediterrán ciklon hatására intenzíven és hosszantartóan havazott az Északi-középhegység térségében is, a magasabb részeken pedig a hőmérséklet is kedvezett ahhoz, hogy tovább hízzon a már akkor is tekintélyes hótakaró. Átlagosan 28 cm friss hó hullott a sípark területén szombat estig, így több helyen már csaknem két méteres a hóvastagság.

A Mátrában utoljára lehet síelni, reggel hidegrekordok dőlhetnek

Csütörtökön és pénteken többfelé hullott kiadós csapadék, részben eső, részben hó formájában. A csapadék nagyobb része csütörtök és péntek reggel között esett le, ekkor többfelé meghaladta a 15-20, helyenként a 30 mm- t is a mért mennyiség.

A fővárosban összesen 27 mm eső, illetve hó hullott a két nap alatt, de a délkeleti, illetve északkeleti határszélen a 40 mm-t is elérte, meghaladta a mennyiség. A március havi átlag egyébként 30 mm körül alakul országosan.