Zivatarok augusztus elején is

Augusztus első hétvégéje meglehetősen változékony időt hozott. A szombati fővárosi felhőszakadás utána vasárnap délután először a Balaton környékén észleltünk vonalba rendeződött zivatarokat, később a Mátrában fejlődtek intenzív csapadékot adó gomolyfelhők, amiket meg is örökített egyik kameránk. A következő hét elején sem nyugodott meg a légkör: hétfőre virradó éjszaka egy zivataros csapadéktömb okozott sokfelé jelentős csapadékot a középső országrészben.

A 2014. augusztus 4-re, hétfőre virradó éjszaka az ország középső harmadában – nagyjából a Budapest-Kiskunhalas tengely mentén – egy széles sávban intenzív, sokfelé felhőszakadást okozó zivatarok pattantak ki gyorsan egymás után: reggelig ezeken a területeken nem volt ritka a 20-30 milliméternyi csapadék, ráadásul azokon a településeken, amelyeket több észak felé haladó zivatarcella is érintett egymás után, akár egyhavi csapadék is lezúdulhatott!

Az ICI Interaktív Meteorológia nagy-hideg-hegyi webkamerájának filmje 2014. augusztus 4-e, hétfő 05:00 és 06:00 óra között. Az észak felé haladó, igen intenzív csapadékot adó zivatarcella a napkeltét követően nagyon látványos peremfelhővel érkezett, majd szinte "bekebelezte" a hegyet.

2014. augusztus 3-án, vasárnap ismét a délutáni órákban kezdtek kialakulni konvektív csapadékot adó cellák. A Dunántúlon hosszan elnyúló, vonalba rendeződött zivatarok jöttek létre körülbelül fél óra leforgása alatt. A Balaton nagy részét érintették is, de igazán nagy mennyiségű csapadékot csak elvétve okoztak.

A Sat24.com műholdfelvétele – a kora délutáni órákban már zivatarlánc volt a Balaton felett.

Ahogyan azt korábban megírtuk, a fővárosban lokális csapadékot adó, igen intenzív zivatarcella alakult ki 2014. augusztus 2-án, szombaton a délutáni órákban. Ma is egyre többfelé jellemző a változékonyság, a 15:00 körül a Mátrában intenzív feláramlásba kezdett a nagy nedvességtartalmú levegő, sorra pattantak ki a tornyosuló gomolyfelhők. Valamivel 16:00 után egyre nagyobb területetn észleltünk villámot, 19:00 környékén a zivatarcellák magja látványosan gyengült, a csapadék intenzitása csökkent. Ennek alakulását jól követheti az alábbi videón:

Az ICI Interaktív Meteorológia galyatetői webkamerája által rögzített események 16:00 és 19:00 között.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.