USA

USA

Hóvihar tombol az USA keleti partján

Az Egyesült Államok keleti partján okoz közlekedési fennakadásokat és extrém hideget az a hóvihar, amitől napok óta zeng a tengerentúli sajtó. A hóvihar extrém körülményeiről az alábbi videón 1:51-től angol nyelven láthatunk egy kisebb összegzést Jim Dickey időjárásjelentőtől. Az Accuweather.com munkatársa felhívja a figyelmet a trópusi eredetű meleg nedves légtömeg folyamatos utánpótlására, valamint az északnyugat felől érkező hideg, száraz, kontitentális légtömegre. A kettő találkozási pontján a legintenzívebb a havazás.

Akár másfél méter hó is hullhat a Nagy-tavak vidékén

A hétvégi hóviharok után megérkezett a sarkvidéki hideg levegő az Egyesült Államok északkeleti részére. Ennek eredményeképpen meglehetősen szokatlan, -30 fok alatti hőmérsékleteket mértek még a nagyvárosokban, így Minneapolis repterén is. 

Áradnak a folyók az USA-ban is

Ezekben a napokban is tart az Egyesült Államok keleti részén a hosszú idő óta nem látott erősségű áradás, több nagyobb folyó is kilépett a medréből. Hétfőre átmenetileg ugyan száraz időt prognosztizáltak a meteorológusok, keddre virradóra azonban ismét nagy esőzés várható a térségben. A Mississippi és más nagy folyók áradásáért is a múlt heti özönvízszerű esőzések a felelősek, amik szinte az összes közép-nyugati államban pusztítottak. Pénteken kezdődött a csapadékhullás, aminek nagy része szombatra koncentrálódott, és kevesebb mint két nap alatt rengeteg eső esett le.

Hóviharok okoznak káoszt az USA-ban

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az USA északkeleti államaiban heves hóviharok, blizzardok alakultak ki. Az ítéletidőt egy markáns ciklonnak a szárazföld fölé benyúló okklúziója okozza, amely nemcsak intenzív és kiadós havazással (volt, ahol 2 óra alatt 30 centi hullott), hanem erősen viharos szelekkel is érkezett. A viharciklon középpontjában a légnyomás 979 hPa-ig süllyedt, ami már egy egyes erősségű hurrikánnak is megfelel.

Blizzard-veszély az USA keleti partján

A blizzard egy rendkívül heves hóvihar, amiben erős, viharos szelek fújnak (56 km/órát meghaladó szélsebességek esetén beszélünk blizzardról), ami rövid idő alatt képes ember nagyságú hótorlaszokat építeni. A hófúvás miatt a látástávolság általában 400 méter alá csökken, de gyakran egészen nullára, ami jelentősen megnehezíti a közlekedést. A blizzardok viszonylag sokáig tartózkodnak egy helyen, így jelentős mennyiségű hótakarót képeznek egy adott területen.