Áradnak a folyók az USA-ban is

Hazánkban szerencsére apadnak a folyók, és egyre csökken a belvízzel elöntött területek nagysága is. Amerikában azonban Michigantől Tennessee-ig rekord magas szinten tetőzik az árvíz.

Ezekben a napokban is tart az Egyesült Államok keleti részén a hosszú idő óta nem látott erősségű áradás, több nagyobb folyó is kilépett a medréből. Hétfőre átmenetileg ugyan száraz időt prognosztizáltak a meteorológusok, keddre virradóra azonban ismét nagy esőzés várható a térségben. A Mississippi és más nagy folyók áradásáért is a múlt heti özönvízszerű esőzések a felelősek, amik szinte az összes közép-nyugati államban pusztítottak. Pénteken kezdődött a csapadékhullás, aminek nagy része szombatra koncentrálódott, és kevesebb mint két nap alatt rengeteg eső esett le. Árad az Illionis és a Rock River folyó is, Ohio államban a legrosszabb a helyzet. A Chicago közelében fekvő O’Hare Nemzetközi repülőtéren két nap alatt 135 mm-t is meghaladta a lehullott csapadék mennyisége, és ennek nagyobb része 24 órán belül esett le. Ez a csapadékmennyiség több mint 2 és fészerese a vidéken ebben az egész hónapban szokásos sokéves átlagnak. és az érintett államok más részein is jellemzően 90-130 mm-t regisztráltak a műszerek rövid idő alatt.

Házakat vett körbe a Mississippi

accuweather.com

A heves esőzések várhatóan a napokban is folytatódnak néhány megyében, pedig sok folyón már így is az 1986 óta mért legmagasabb vízállásokról érkezik jelentés. A Mississippi folyón jelenleg másod-, illetve egyes szakaszokon a legmagasabb fokú árvízvédelmi készültség van érvényben egész Missouri állam területén.

Némely folyók apadni kezdtek a hét elején, egyesek vízszintjében azonban további emelkedés várható a napokban, így minden bizonnyal romlani fog az árvízhelyzet.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.