Akár másfél méter hó is hullhat a Nagy-tavak vidékén

Sarkvidéki hideg uralkodik az USA egy részén, így a Nagy-tavak vidékén is, szerdán pedig akár 1,5-2 méter friss hó is fedheti a tájat.

A hétvégi hóviharok után megérkezett a sarkvidéki hideg levegő az Egyesült Államok északkeleti részére. Ennek eredményeképpen meglehetősen szokatlan, -30 fok alatti hőmérsékleteket mértek még a nagyvárosokban, így Minneapolis repterén is. 

A Nagy-tavak vidékét helyi idő szerint szerdára virradóra újabb hóviharok érik el, amik az úgynevezett "lake-effect", azaz magyarul "tóparti havazás"-nak nevezett jelenségnek köszönhetően tetemes mennyiségű havat adhatnak a térségben. Mindez a helyi sajátosságokra vezethető vissza: a bezúduló hideg levegő ugyanis igen nagy párolgó vízfelület fölé érkezik (az öt tó együttes területe nagyjából 245 ezer km2), emiatt pedig a tavak délkeleti részén ilyen esetekben nem ritkák a hosszan tartó, rendkívül intenzív havazások. Érdekesség, hogy a nagy mennyiségű téli csapadék az orográfiai viszonyok miatt gyakran csak kis területre koncentrálódik, akár kis távolságokon belül is óriási különbségek lehetnek a hóvastagság tekintetében.

Ilyen nagy havazást várnak tehát az amerikai meteorológusok szerdára. Erős, néhol viharos északnyugati szélre is készülni kell, ami a várhatóan pár óra alatt lehulló akár 50-60 centiméter hóból óriási hófalakat is emelhet. Sőt, az Ontario-tó keleti partján lokálisan akár 1,5-2 méter friss hótakaró is gyarapíthatja a már meglévő, ugyancsak tetemes hóréteget, ez pedig óránkénti 6 centis hógyarapodást jelenthet.

Kedd délelőtti webkamerakép Minnesota városból

(itt élőben követhető: http://hu.webcams.travel/webcam/1178726901-Weather-Ely-%2C-Minnesota-Downtown-Ely )

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!