Blizzard-veszély az USA keleti partján

Az USA keleti partvidékén két vihar egyesülése miatt hatalmas havazást várnak, ami az előrejelzések alapján helyi idő szerint pénteken este éri el Boston és New York térségét.

A blizzard egy rendkívül heves hóvihar, amiben erős, viharos szelek fújnak (56 km/órát meghaladó szélsebességek esetén beszélünk blizzardról), ami rövid idő alatt képes ember nagyságú hótorlaszokat építeni. A hófúvás miatt a látástávolság általában 400 méter alá csökken, de gyakran egészen nullára, ami jelentősen megnehezíti a közlekedést. A blizzardok viszonylag sokáig tartózkodnak egy helyen, így jelentős mennyiségű hótakarót képeznek egy adott területen.

A blizzardok leggyakrabban az Egyesült Államok keleti partvidékén vagy a Nagy-tavak környékén pusztítanak, de nem kizárólagosan az amerikai kontinensen fordulnak elő. A műholdképen jól látható, hogy a keleti part térségében egy ciklon tartózkodik, ez okozza a viharos szelet és a havazást a térségben. A vihar érkezését követően (nagyjából péntek estétől) helyenként várhatóan rövid idő alatt fél méter hó fog hullani, amit az orkán erejű széllökések feltornyoznak majd.

Forrás: http://www.boston.com (NOAA)

A modellek által becsült hó mennyiségét láthatjuk a térképen Boston és New York térségére. Van, ahova 24 inch-nél is több havat várnak ottani idő szerint szombat este 7 óráig, ami meghaladja a 60 cm-t. A hírek hallatán New York polgármestere, Michael Bloomberg intézkedéseket tett a balesetek megelőzésére, és a városnak a hóviharra való felkészítése érdekében 250.000 tonna sót készítettek elő és 350 hókotrót állítottak készenlétbe.

Címkék: 

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.