árvíz

árvíz

10 éve nem volt ilyen magas a Temze

Nagy-Britannia szerte árvíztől szenvednek a lakosok. A brit meteorológusok előrejelzései szerint további kiadós esők várhatóak a már elárasztott területeken is, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. A jelenlegi csapadékszünet csak átmeneti, a következő napokban újra esősre fordul az időjárás a térségben egy ciklonnak köszönhetően. 

Nálunk a belvíz, Németországban a szárazság a gond

Miközben nálunk a szokatlanul sok csapadék és az emiatt kialakult ár- és belvízhelyzet okoz gondot, Németországban többfelé a szárazsággal küzdenek. Németország nagy részén, de különösen a nyugati és déli felén a csapadékhiány következtében rendkívüli mértékben kiszáradt a talaj és a növényzet, emiatt pedig megnövekedett az erdő- és bozóttüzek veszélye. Egyes régiókban már a tűzoltóknak is akadt munkája ilyen jellegű, spontán tüzek eloltásával.

Áradnak a folyók az USA-ban is

Ezekben a napokban is tart az Egyesült Államok keleti részén a hosszú idő óta nem látott erősségű áradás, több nagyobb folyó is kilépett a medréből. Hétfőre átmenetileg ugyan száraz időt prognosztizáltak a meteorológusok, keddre virradóra azonban ismét nagy esőzés várható a térségben. A Mississippi és más nagy folyók áradásáért is a múlt heti özönvízszerű esőzések a felelősek, amik szinte az összes közép-nyugati államban pusztítottak. Pénteken kezdődött a csapadékhullás, aminek nagy része szombatra koncentrálódott, és kevesebb mint két nap alatt rengeteg eső esett le.

Ár- és belvíz fenyeget

December óta szinte futószalagon érkeztek a Kárpát-medence fölé a nagy csapadékot adó mediterrán ciklonok, és a havazás és esőzés a tavasz kezdetével sem mérséklődött. Hazánkban országos viszonylatban 29-30 mm a márciusi átlagos csapadékmennyiség - ezzel szemben ennek többszöröse hullott a tavasz első hónapjában, az ICI Interaktív Meteorológia országos mérőhálózatának állomásai is ennél jóval többet mértek az elmúlt hónapban. Szinte az összes állomáson meghaladta a mért csapadék a sokéves átlagot, a Bakonyban és a Tiszántúl egy részén pedig a többszörösét regisztráltuk.