A hétvége ködfoltokat is tartogat

Frontmentes pár nap áll előttünk, de ez sajnos nem jelent mindenhol zavartalan napsütést.

Szombattól néhány napon keresztül egyre inkább anticiklon alakítja majd a Kárpát-medence időjárását, ez azonban az évnek ezen szakában már nem jelent feltétlenül jó időt. Míg a nyári félévben ez a magas nyomású képződmény sok napsütést biztosít, addig november közepe táján erős változékonyságot okozhat az országon belül.

A ködképződésre hajlamos területeken a nyugalomba jutott levegő erősen párássá válhat, és reggelente bizony sűrű ködfoltok alakulhatnak ki. Az egyre gyengébb napsugárzás már nem mindig képes megszűntetni ezt a ködöt, illetve a köd felemelkedve rétegfelhőzetté is alakulhat - a napsugarak pedig emiatt ugyancsak nem tudnak lejutni a felszínre. Ilyenkor gyakran a hegytetők emelkedhetnek a ködfelhőzet fölé, és a magas csúcsokon lehet jellemző a verőfényes napsütés.

A fényszegény időszakokban gyakrabban jelentkezhet rosszkedv, illetve más humánmeteorológiai problémák - erről bővebben a Meteo Klinika oldalán lehet olvasni.

Várhatóan a jövő hét elején szakad meg a nyugalmas, eseménytelen időszak, akkor egy ciklon okozhat majd változékony, csapadékosabb időt.

Az ICI Interaktív Meteorológia Makón kihelyezett mérőállomásának kameraképe péntek délután

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.