Nálunk a belvíz, Németországban a szárazság a gond

Miközben itthon a bel- és árvízzel küzdenek a szakemberek, Németországban bozóttüzek alakultak ki a szárazság miatt.

Miközben nálunk a szokatlanul sok csapadék és az emiatt kialakult ár- és belvízhelyzet okoz gondot, Németországban többfelé a szárazsággal küzdenek. Németország nagy részén, de különösen a nyugati és déli felén a csapadékhiány következtében rendkívüli mértékben kiszáradt a talaj és a növényzet, emiatt pedig megnövekedett az erdő- és bozóttüzek veszélye. Egyes régiókban már a tűzoltóknak is akadt munkája ilyen jellegű, spontán tüzek eloltásával.

Németországban már hosszú hetek óta tart a csapadékszegény időszak, ráadásul gyakran erős szél fújt, ami hozzájárult a felszín gyors kiszáradásához. A száraz idő a mezőgazdaságot és a szőlőtermelőket is sújtja, hiszen a növények megfelelő növekedéséhez csapadékra van szükség. Az elkövetkező héten a Kárpát-medencéhez hasonlóan Németországban is enyhülés kezdődik, egyúttal pedig több alkalommal várható eső is, ami legalább részben enyhítheti a szárazságot. (forrás: wetterzentrale.de)

Hazai ár-és belvízhelyzet

Nálunk csapadékban egyáltalában nem volt hiány az elmúlt hónapokban, többszörösét kaptuk az ilyenkor megszokottnak, a telített talaj pedig ezt nem tudta elvezetni. A belvízzel elöntött területek nagysága országosan már meghaladja a 200 ezer hektárt, aminek fele földművelés alatt álló terület. Elsősorban az Alföldet érinti a belvíz, de kisebb körzetekben a Dunántúlon is elrendelték a védelmi készültséget. A legsúlyosabb helyzet Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben alakult ki.

Mindeközben a folyókon is árhullámok vonulnak le. Harmadfokú készültség van érvényben a Kettős- és Hármas-Körösön, a Hortobágy-Berettyón és a Berettyón, a Krasznán, a Taktán és a Zalán. Másodfokú a készültség a Tisza felső szakaszán, a Túron és a Bodrogon. (forrás: vizugy.hu)

Keddig számottevő csapadékra nem kell számítani, csak néhol alakulhat ki kisebb eső, zápor, kedden, szerdán és pénteken azonban többfelé lehet esőre, záporokra számítani.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.