Ár- és belvíz fenyeget

A mögöttünk álló, rendkívül csapadékos telet követően sem fordult szárazabbra az idő, a magyarországi folyók több szakaszán árvízvédelmi, nagy területen pedig komoly belvízvédelmi készültség van.

December óta szinte futószalagon érkeztek a Kárpát-medence fölé a nagy csapadékot adó mediterrán ciklonok, és a havazás és esőzés a tavasz kezdetével sem mérséklődött. Hazánkban országos viszonylatban 29-30 mm a márciusi átlagos csapadékmennyiség - ezzel szemben ennek többszöröse hullott a tavasz első hónapjában, az ICI Interaktív Meteorológia országos mérőhálózatának állomásai is ennél jóval többet mértek az elmúlt hónapban. Szinte az összes állomáson meghaladta a mért csapadék a sokéves átlagot, a Bakonyban és a Tiszántúl egy részén pedig a többszörösét regisztráltuk. Budapesten 72 mm, Püspökladányban 94 mm, Soltvadkerten 100 mm(!), Bakonycsernyén 118 mm(!) volt az elmúlt havi csapadékösszeg, és ebben még nincs benne teljesen a hóból származó vízmennyiség. 

A március havi csapadékösszegek az ICI Interaktív Meteorológia mérései alapján

Nem csoda, ha a szokásosnál kétszer, háromszor, sőt, akár négyszer akkora vízmennyiséget már nem tudja elnyelni a teljesen telített talaj, és a folyók nagy része sem tudja elvezetni a felesleges vizet. A bajt tetőzi, hogy a környező országokban is megindult a hóolvadás, ráadásul a szomszédainknál is rekord mennyiségű hó hullott az idén, Magyarország pedig éppen medence alján fekszik, így a Kárpátokban és az Alpokban eredő folyók is hozzánk szállítják a felgyülemlett vízmennyiséget.

A legfrissebb hivatalos jelentések szerint (MTI) harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Zagyván, a Láhn-patakon és a Fekete-Kőrösön, másodfokú a Taktán, a Szinva-patakon,a Sajón,  a Krasznán, a Hortobágy-Berettyón és a Zagyva egy részén. Országosan mintegy 1500 km-nyi folyószakaszon van árvízvédelmi készültség, tíz megye 36 településén folyik árvízi, 13 megye 62 településén belvízi védekezés. Több helyen utcákat, portákat öntött el a víz. A készültség miatt több mint 20 úton van érvényben teljes útzár. 

A Zala és a Rába vasárnap tetőzött (aznap több mint 2 métert emelkedett a Zala vízszintje), ezeken a folyókon jelenleg lassú apadás zajlik. 

A belvízzel elöntött terület nagysága országosan 145 000 ha, ennek nagyobb része a Tiszántúlon, illetve az Alföld más részein található. Különösen érintett Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megye.

Sajnos azonban messze még a vége: átmeneti szünet után kedden délnyugat felől egy újabb mediterrán ciklon érkezik, a következő napokban ismét országos, kiadós esőzés valószínű, akár 15-25 mm eső is eshet csütörtök estig. Várhatóan tovább növekszik a belvízzel elöntött területek nagysága, és egyes folyók vízszintje is emelkedni fog.

Árvízi helyzet Nagykanizsánál 

(Fotó: MTI)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.