özönvíz

özönvíz

Özönvíz sújtotta Zala megyét

Kedden késő este rendkívül erős hidegfront érte el nyugati tájainkat, ami szerdán végigsöpört az országon. A front viharos, sőt orkán erejű széllel meghozta a sarkvidéki eredetű hideg levegőt, véget vetve ezzel a szokatlanul enyhe, kellemesen napos októberi időnek.

Özönvíz és ítéletidő volt Budapesten!

Az elmúlt hetek időjárása alapján szinte már menetrendszerűnek mondható felhőszakadás csapott le Budapestre 2014. augusztus 6-án, szerda délután. A fővárostól keletre délután 2 óra után több zivatarcella is kipattant, amik aztán egy elképsztő erejű ún. multicellás zivatarrá összeállva fél 4 körül értek el Budapest keleti határára. A vihar nem a nagyméretű jégesőről, vagy az orkán erejű szélről, hanem az idei év egyik legnagyobb felhőszakadásáról lesz emlékezetes: az ICI Interaktív Meteorológia XVIII.

Özönvíz volt Athénban és Szicíliában, kitört az Etna is

Péntek kora reggel többórás, intenzív esőzés kezdődött Athénban, ami alig 6 óra alatt egy teljes havi csapadékot eredményezett. A helyi meteorológusok szerint 5-6 évtizede nem volt hasonló felhőszakadás a görög fővárosban, noha a nagy esők nem szokatlanok a téli félévben. Az esőzés hatására az Ilisszosz és Pivrodafni folyók kiöntöttek, a várost elárasztó víz pedig megbénította a közlekedést. Számos motorost és autóst kellett kimenteni az utakról, a víz gépjárműveket sodort el és több száz otthonba is betört. Az elektromos hálózatok is megsérültek, áramkimaradásokat okozva.