bőséges csapadék

bőséges csapadék

Másfél havi csapadék 24 órán belül

2014. július 22-én, szerdán kettősfront érte el hazánk térségét. A frontvonalhoz vastag rétegfelhőzet köthető, ebből többé-kevésbé egész nap egyenletes eső esett. Az esti órákra azonban jelentősen megnövekedett a konvektív felhőzet is, melynek hatására intenzív záporok alakultak ki – többek között a főváros térségében is. Az ICI Interaktív Meteorológia mérőhálózatának budapesti (XVIII. kerületi) állomásán 24 óra leforgása alatt 65 mm csapadékot regisztráltunk. A budapesti éves csapadékösszeg 533 mm, a sokéves júliusi budapesti átlag 45 mm.

Özönvíz és ítéletidő volt Budapesten!

Az elmúlt hetek időjárása alapján szinte már menetrendszerűnek mondható felhőszakadás csapott le Budapestre 2014. augusztus 6-án, szerda délután. A fővárostól keletre délután 2 óra után több zivatarcella is kipattant, amik aztán egy elképsztő erejű ún. multicellás zivatarrá összeállva fél 4 körül értek el Budapest keleti határára. A vihar nem a nagyméretű jégesőről, vagy az orkán erejű szélről, hanem az idei év egyik legnagyobb felhőszakadásáról lesz emlékezetes: az ICI Interaktív Meteorológia XVIII.

Bőséges csapadékkal érkezett a mediterrán ciklon

Mára virradóan egy mediterrán ciklon érkezett a Kárpát-medencébe, csapadékosra fordítva az időt. Az első záporok hétfő kora este érkeztek meg a Dunántúlra, helyenként zivatarok is előfordultak. Ezt követően egyre többfelé alakult ki csapadék, reggelre az ország nyugati felét teljesen beborította a csapadékzóna, majd fokozatosan terjeszkedett kelet felé.

A mediterrán ciklonokra jellemző a kiadós csapadék, ami most sincs másképp: a Dunántúlon több helyen hullott már 30, 50 mm eső (pl. Szentgotthárd, Páty, Bakonycsernye), és még van utánpótlás.