Özönvíz és ítéletidő volt Budapesten!

Brutális felhőszakadás okozott a fővárosban többfelé özönvizet 2014. augusztus 6-án, szerda délután. Az alig egy óra alatt lehulló rendkívüli – majdnem egyhavi! – csapadék a közlekedést is többfelé megbénította. Cikkünk látványos képekkel és videóval olvasható!

Az elmúlt hetek időjárása alapján szinte már menetrendszerűnek mondható felhőszakadás csapott le Budapestre 2014. augusztus 6-án, szerda délután. A fővárostól keletre délután 2 óra után több zivatarcella is kipattant, amik aztán egy elképsztő erejű ún. multicellás zivatarrá összeállva fél 4 körül értek el Budapest keleti határára. A vihar nem a nagyméretű jégesőről, vagy az orkán erejű szélről, hanem az idei év egyik legnagyobb felhőszakadásáról lesz emlékezetes: az ICI Interaktív Meteorológia XVIII. kerületben lévő mérőállomása alig háromnegyed óra leforgása alatt 35 milliméternyi csapadékot regsztrált. Ezzel, valamint a reggeli, és a délutáni felhőszakadást követő újabb záporból kevesebb, mint egy nap alatt 50 milliméternyi eső zúdult Dél-Pestre. Ez megegyezik a fővárosban augusztusban megszokott átlagos havi csapadékmennyiséggel! A villámárvíz a közlekedést is megbénította: a XVIII. kerületben közlekedő 50-es villamos például nem tudott közlekedni, mert a sínek több helyen is víz alá kerültek.

Az ICI interaktív Meteorológia a Budapest XVIII. kerületi mérőállomásán 2014. augusztus 6-án, szerdán mért napi csapadékmennyiség. A délután 4 és 5 óra közötti felhőszakadásból 35 milliméternyi csapadék esett!

Következzen tehát képes beszámolónk a rendkívüli viharról. A fotókat Ruzsa István készítette, köszönjük!

Az ICI Interaktív Meteorológia Budapest XVIII. kerületi webkamerájának filmje 2014. augusztus 6-a, szerda 15:45 és 16:45 óra között.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.