mediterrán ciklon

mediterrán ciklon

Mediterrán ciklon okoz többnapos havazást

A délelőtt folyamán a ciklon melegfrontja mentén egyre többfelé kezdődött havazás dél, délnyugat felől, a csapadékzóna déltájt már súrolta a főváros térségét. A délután folyamán egyre nagyobb területre terjed ki a csapadékhullás, az északkeleti megyéket este éri el a csapadékzóna. Kedden váltakozó intenzitású, ismétlődő jellegű havazásra lehet számítani az ország döntő részén, és a csapadék csak szerda hajnalban kezd el szűnni délnyugat felől. A keleti, délkeleti tájakon havas esőre, esőre, kedd reggel átmeneti ónos esőre is lehet számítani.

Télies napok március végén

Szerdán a ciklon középpontja fokozatosan északkeleti irányba haladva távolodik térségünktől. Eközben töltődik, folyamatosan öregszik ez a légköri képződmény, így egyre kevesebb csapadékot várhatunk belőle.

Az utakon azonban közlekedjünk fokozott óvatossággal és türelemmel. Téli menetfelszerelés, és a közlekedési információk folyamatos követése feltétlenül szükséges.

Télies napok következnek

Hétfőn reggeltől dél, délnyugat felől egy mediterrán ciklon melegfrontja húzódik térségünk fölé, és napközben ez a front észak, északkelet felé mozog. A fronttal együtt csapadék is érkezik, napközben egyre többfelé kezdődik havazás. Keleten, délkeleten azonban havas eső, eső is eshet, ott ugyanis a magasban és a talaj közelében is fagypont felett várhatóak a hőmérsékletek.

Szélviharok, szakadó eső és hó kísérte a hidegbetörést

Szerda este délnyugat, nyugat felől tartós csapadékhullás kezdődött, ami csütörtök reggelre országossá vált. Az eső csütörtökre virradóan a Dunántúl nagy részén havazásba váltott, míg máshol napközben váltotta fel egyre többfelé havazás az intenzív esőt. A főváros környékén fél kettő-kettő óra felé váltott havazásba az eső, de estig nagyobb területen nem tudott megmaradni a vizes, tapadó hó. Budán azonban este már gondokat okozott az intenzív hóesés a folyamatos takarítás ellenére is.

Bőséges csapadékkal érkezett a mediterrán ciklon

Mára virradóan egy mediterrán ciklon érkezett a Kárpát-medencébe, csapadékosra fordítva az időt. Az első záporok hétfő kora este érkeztek meg a Dunántúlra, helyenként zivatarok is előfordultak. Ezt követően egyre többfelé alakult ki csapadék, reggelre az ország nyugati felét teljesen beborította a csapadékzóna, majd fokozatosan terjeszkedett kelet felé.

A mediterrán ciklonokra jellemző a kiadós csapadék, ami most sincs másképp: a Dunántúlon több helyen hullott már 30, 50 mm eső (pl. Szentgotthárd, Páty, Bakonycsernye), és még van utánpótlás.