Szélviharral, bőséges csapadékkal jön a sarkvidéki levegő

Az ünnepi hétvégére elárasztja a sarkvidéki levegő a Kárpát-medencét, a szél is viharossá fokozódik. Az esőt egyre többfelé havazás váltja fel.

Este északnyugat felől zúdulni kezd a Kárpát-medencébe a sarkvidéki levegő, amit egy délnyugat felől ránk húzódó mediterrán ciklon kever le. Ez a ciklon mind csütörtökön, mind pénteken meghatározza időjárásunkat, ahogy északkelet felé helyeződik. Bőséges csapadékot okoz, miközben a viharos északias széllel hideg levegő árasztja el térségünket.

Ennek megfelelően csütörtökre virradóan a Dunántúl nyugati részén a kezdeti esőt követően már havas esőre, havazásra lehet számítani, és napközben a középső megyékben és az Északi-középhegységben is egyre többfelé vált havas esőbe, havazásba a halmazállapot - a hegyvidékeken átmeneti ónos eső sem kizárt. A keleti határszélen várhatóan késő estig még eső fog esni, de pénteken már itt is havazás várható.  Az ország döntő kép: Borús idő, ember a nagy szélbenrészén kiadós mennyiségű csapadékra van kilátás (többfelé hullhat a két nap alatt 30 mm-t meghaladó csapadék), ez alól az északnyugati határszél képezhet kivételt. A megmaradó hó mennyisége bizonytalan, a Dunántúlon és a hegyekben már csütörtökön nagyobb területen várhatóan megmaradh a hó, máshol inkább csak csütörtök estétől, illetve pénteken.  Átmenetileg több helyen összegyűlhet 5-10 centit meghaladó hó, a szél pedig erős hófúvásokat is okozhat.

90-100 km/órás szelek is lehetnek

Csütörtökre virradóan a Nyugat-Dunántúlon már viharos lökések kísérik az északias szelet, napközben pedig nyugaton egyre nagyobb területen fokozódik viharossá az alapszél. A legerősebb széllökések a 90-100 km/órát is több helyen meghaladhatják a Dunántúlon (elsősorban Győr-Moson délnyugati része, Vas, Zala megye, Dunántúli-középhegység és Balaton térsége). Erősen viharos szelek késő délutántól már az Északi-középhegység térségében is várhatók (80-90 km/óra feletti). A szél csak péntek estétől kezd számottevően csillapodni.

A fagyos hétvége után visszatér a meleg

Csütörtökön napközben a legtöbb helyen hűlni fog levegő. A Dunántúlon -2, +2, a Dunától keletre 1, 8 fok között alakulnak a napi maximumok, a keleti határszélen lesz a legmelegebb. Pénteken és szombaton országszerte fagypont körül alakulnak a csúcsértékek, a hétvégén pedig -10 fok körüli fagyok is lehetnek majd, főképp vasárnap reggel. Vasárnaptól viszont már erőteljes enyhülés kezdődik, és a jövő hét elején ismét visszatérnek a 10 fok feletti hőmérsékletek.

Az erőteljes, de átmeneti hidegbetörést mutatja a GFS időjárási modell fáklyadiagramja, amin a kb. 1500 méteres magasságban található légréteg hőmérsékletének alakulása látható (forrás: wetterzentrale.de)

Az erőteljes, de átmeneti hidegbetörést mutatja a GFS időjárási modell fáklyadiagramja, amin a kb. 1500 méteres magasságban található légréteg hőmérsékletének alakulása látható (forrás: wetterzentrale.de)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.