Markáns ciklon fejlődik Európa partjainál

Az Atlanti-óceán felett, Ibéria közelében egy erőteljes ciklon fejlődik, amely a napokban szeles, csapadékos időt okoz Nyugat-Európában. A Kárpát-medencébe közben a nyarat hozza vissza.

Az alacsony nyomású képződményt a német meteorológiai szolgálat a Karin névre keresztelte, és ez jelenleg Ibériától nyugatra, a nyílt óceán felett örvénylik. A napokban északkeleti pályán haladva húzódik a kontinens fölé, majd megállapodik a Brit-szigetek térségében - a számítások szerint itt középponti légnyomása 975 hPa-ig süllyed. A ciklon várhatóan erős, viharos szeleket és kiadós csapadékot okoz majd Észak-Ibériában, Franciaországban, a Brit-szigeteken, illetve Belgium és Hollandia térségében.

Előbb a ciklon melegfrontja szállít afrikai eredetű meleg légtömegeket Nyugat-Európába, amelynek köszönhetően holnap Ibéria mellett Franciaországban is többfelé emelkedhet 30 fok fölé a hőmérséklet.  Vasárnap este azonban már megérkezik a hidegfrontja is, amely erőteljes lehűlést és borús, csapadékos, szeles időt hoz.


A Karin ciklon és frontjainak várható helyzete vasárnap kora délután. (ICI Interaktív Meteorológia)

A ciklon a Kárpát-medence időjárást is befolyásolja, hiszen hatására a kontinens középső és keleti részei fölé is afrikai légtömeg húzódik a napokban, illetve kedden legyengült hidegfrontja is eléri térségünket, ami átmenetileg megtorpantja a felmelegedést. Ezt követően viszont tovább melegszik az idő, és szerdától már országszerte nyári hőmérsékletekre van kilátás. 30 fok feletti értékekre is számíthatunk.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Reggel hűvös van, majd kisüt a nap, gyors felmelegszik a levegő és délutánra már kellemes a hőmérséklet – gyakran ez a forgatókönyv.