Északkelet-Olaszország belefulladt a hóba – képriport

Amíg Európa nagy részén szokatlanul enyhe az idő karácsony környékén, és hazánkban sem volt sehol fehér az ünnep, addig Észak-Olaszország egyes tájain alig két nap alatt több mint 2 méter hó esett! Képes beszámolónk.

Európa nagy részén igen enyhea december, az átlagos 2 méteren mért hőmérsékleti anomália +2 - +7 Celsius fok. Hazánkban sem esett hetek óta sehol jelentős mennyiségű hó, sőt a fehér karácsony is csak álom maradt a magyarok számára. Bezzeg az olaszoknak! Egy mediterrán ciklonnak köszönhetően pont karácsonykor – azaz december 25-26-án – az északkelet-olaszországi Alpokban és előterében elképesztő mennyiségű csapadék esett: Uccea állomás jelentése alapján azon a környéken több mint 420 (!) milliméternyi csapadék csapadék hullott le 48 óra alatt.


A 2013. december 26. 06:00 UTC-ig az elmúlt 24 órában akkumulált (azaz felhalmozódott) csapadék mennyisége az észak-olaszországi Friuli régióban található OSMER radar mérései alapján. Egyes állomásokról csütörtök reggelig több mint 250 milliméter csapadékot jelentettek, de néhány helyen – például Uccea-ban – 36 óra alatt 300 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullott, ez mintegy fele az átlagos magyarországi éves csapadékmennyiségnek! (Forrás: meteo.fvg.it)

A 2013. december 26. 17:00 UTC-ig a napi csapadékösszeg Észak-Olaszországban. A térkép nem tartalmazza az összes állomást, ahol csapadékot mérnek – a Friuli régióban, Barcis-ban található OSMER állomáson (lásd előző kép!) az említett időpontig az elmúlt két napban 352 milliméternyi csapadék esett. (Forrás: meteonetwork.it)

Ugyanakkor 1500-1800 méteres tengerszint feletti magasság felett a csapadék már szilárd halmazállapotú volt, így történhetett, hogy egyes síterepeken több mint két méter (!) friss hónak örülhettek – volna. A hatalmas hómennyiséget ugyanis nem bírták sem a vezetékek, sem a személyzet nem tudta kellően eltakarítani, ezért a síterepek többsége átmenetileg teljesen vagy részben be kellett, hogy zárjon. A síelőknek viszont jó hír, hogy amint helyreáll a rend, a legtöbb helyen 50-150 centiméternyi friss hóba rajzolhatják az íveket.

Most pedig jöjjenek az elképesztő felvételek a hatalmas mennyiségű friss hóról! :)

Forrás: meteoweb.eu

Forrás: Matteo Leoni


Forrás: wetteronline.de

Arabba síterep. Forrás: forum.meteonetwork.it

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.