Tombol a szélvihar

A hajnali órákban érkezett meg hozzánk az Észak- és Nyugat-Európán végigsöprő viharciklon hidegfrontja, ami nálunk is viharos szelet okoz ma és még szombaton is.

A reggeli órákban gyorsan átvonult a Kárpát-medence fölött Xaver névre keresztelt észak-európai viharciklon hidegfrontja. Akkor átmenetileg többfelé havas eső, havazás volt jellemző, mögötte azonban kisütött a nap - ezzel együtt pedig megerősödött, sokfelé viharossá fokozódott az északnyugati szél.

Az ICI Interaktív Meteorológia orszégszerte üzemeltet magashegyi és alacsonyabban fekvő meteorológiai mérőállomásokat is, így jól megfigyelhettük a front érkezését. Éjjel először a hegyvidéki szélmérők regisztráltak komoly szeleket: Szentendrénék, Kő-hegyen és a Nagy-hideg-hegyen is csaknem 70 km/órás, azaz viharos széllökéseket mértünk, az alacsonyabb szinteken pedig hajnalban erősödött meg a légmozgás.

A Fertő-tó mellett, Fertőszentmiklóson a legerősebb széllökés elért a 85 km/órát a délelőtti órákban, kora délután pdig Budapest XVIII. kerületében, Pestszentlőrincen már 90 km/órás, erősen viharos lökést is regisztráltunk!

Szombaton is folytatódik ez a viharos időjárás, továbbra is a délnyugati tájak ígérkeznek "csendesebbnek". A szeles idő és a hidegfront élettani hatásairól itt lehet olvasni.

Pénteken délután 1 órakor ekkora széllökéseket mértek az ICI Interaktív Meteorológia szélmérői

Az erős, viharos lökések között ekkor éppen a budapesti volt a legnagyobb

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.