jég

jég

"Jégkatasztrófa" a tél első napján

Friss! December 3., szerda reggel: A hétfőihez hasonló, életveszélyes közlekedési helyzetet okozó ónos eső kedden már nem volt, és a mai napon (szerdán) sem várható. Pest megyében és az Északi-középhegységben azonban még most is többfelé járhatatlanok az utak, a nap folyamán azonban várhatóan egyre több útszakaszt tisztítanak meg és nyitnak meg majd újra. A leszakadó faágak, kidőlt fák miatt rendkívüli veszélyt jelentenek az érintett erdők, a távközlési vezetékek szakadása miatt az áramellátás is akadozik még helyenként.

Jégbe zárt tudás

Földünk éghajlata alapvetően két állapot közt változik. Vannak meleg, jégmentes periódusok és hideg szakaszok, amelyeket a jégkorszak névvel illetünk. Ilyenkor a Föld erősen eljegesedik a sarkok közelében, ami hatással van a növényzetre és a kőzetekre egyaránt. Jelenleg is egy ilyen periódusban van a Föld, amely 2 millió évvel ezelőtt kezdődött.

Jeget csinál Mátyás?

Ember legyen a talpán, aki az idei Mátyás-napból egyértelmű jóslatokat tud kiolvasni a jövőbeli időjárási eseményeket tekintve. A néphagyomány szerint február 24-én, jégtörő Mátyás napján elbúcsúzik a tél, és egyre közelebb a tavasz. A mondóka így szól: „Mátyás ront, ha talál, ha nem talál, csinál". Vagyis, ha aznap fagy(azaz Zsuzsanna még nem vitte el a fagyot), akkor ezt követően Mátyás "megtöri" a jeget, és közeleg a tavasz, viszont ha enyheség uralkodik, akkor hamarosan ismét hidegebbre fordul az idő. 

Sosem volt ilyen kevés jég az Északi-sarkvidéken

Úgy tűnik, szeptember 16-án 3,41 millió négyzetkilométeres kiterjedéssel elérte éves minimumát az északi jégsapka.  Mostantól várhatóan ismét növekedésnek indul a jég kiterjedése, bár nem zárható ki teljesen egy kései olvadási periódus sem, amennyiben a szélviszonyok megváltoznak. Mindenesetre, a 16-án mért kiterjedésről elmondható, hogy a műholdas mérések bő három évtizedes története alatt még sosem tapasztaltak ilyen kevés jeget a térségben.