Jeget csinál Mátyás?

Február 24-e Mátyás napja. A néphagyomány szerint ha jeget talál, azt "megtöri", ha viszont nem talál, akkor csinál.

Ember legyen a talpán, aki az idei Mátyás-napból egyértelmű jóslatokat tud kiolvasni a jövőbeli időjárási eseményeket tekintve. A néphagyomány szerint február 24-én, jégtörő Mátyás napján elbúcsúzik a tél, és egyre közelebb a tavasz. A mondóka így szól: „Mátyás ront, ha talál, ha nem talál, csinál". Vagyis, ha aznap fagy(azaz Zsuzsanna még nem vitte el a fagyot), akkor ezt követően Mátyás "megtöri" a jeget, és közeleg a tavasz, viszont ha enyheség uralkodik, akkor hamarosan ismét hidegebbre fordul az idő. 

Egy másik népi hiedelem szerint ha szeles Mátyás napja, akkor kevés lesz a tojás, ha pedig esős, akkor a jég nyáron majd elviszi a termést és a szőlő is savanyú lesz. Ezek alapján a regulák alapján sok jóra nem számíthatunk az idén: szeles, esős az idő többfelé, vagyis a Dunától keletre jégverés pusztíthatja majd el a termést, és a tyúkok is csak kevés tojást fognak tojni. A Dunántúlon valamivel jobb a helyzet, ott nem kiterjedt a csapadék. A fagy nem volt jellemző a mai napon, ezek szerint rövid időre visszatérhet a hideg, de reméljük, ez már csak a reggeli hőmérsékletekben fog megmutatkozni. 

A pásztorok megfigyelése némiképp eltér ettől: ők úgy tartják, hogy ha február 24-én reggelre fagy, akkor ezután még 40 napig hideg lesz. Ez azonban most nem fog bekövetkezni, hiszen a jövő héten egész kellemes hőmérsékletekre számíthatunk majd. 

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.