Forróság a Balkánon és Kelet-Európában

Hétfőn még a Kárpát-medencében is közel rekordokat döntögető meleg volt, de egy hidegfront véget vetett a hőhullámnak. A Balkán-félszigeten és tőlünk keletre viszont tovább tombol a hőség.

Hétfőn 39,7 fokkal az idei nyár eddigi legforróbb napját élhettük meg, a hivatalos adatok szerint Pakson volt ilyen meleg. Sőt, a Budapesten aznapra vonatkozó érték még sosem volt ilyen magas a mérések óta, a fővárosban 37,7 fokkal új csúcs született. Keddre virradóra egy hidegfront érkezett, mely véget vetett az immáron negyedik hőhullámnak, felfrissült a levegő.

Tőlünk délre és keletre viszont nem voltak ilyen szerencsések: a Balkán-félszigeten és a Kelet-európai-síkságon továbbra is tikkasztó a helyzet: szerdán Európa legforróbb pontja Albániában volt, ahol Gjirokastra városban kereken 42 fokot mértek. De a görög főváros, Athén sem marad le: 41,8 fokkal övé az "ezüstérem". Emellett Oroszországban, Olaszországban, Máltán, Macedóniában, Bulgáriában, Bosznia-Hercegovinában, Törökországban és Kazahsztánban is többfelé túlszárnyalta a 40 fokot a csúcshőmérséklet, az éppen arrafelé nyaralók tehát nem panaszkodhatnak az időjárásra. 

Az előrejelzések szerint néhány napon belül arrafelé is mérséklődik a nagy meleg, de folytatódik a nyári idő.

Nálunk viszont egy magassági hidegcsepp hatására hétfőn reggel nem egy helyen akár 5 fok köré is hűlhet a levegő - az egy héttel azelőtti közel 40 fokhoz képest tehát jócskán ingadozik a hőmérséklet.

Fotó: Csejtei Nusi

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.