Ónos esővel indul az új év!

Alig kezdődött el a 2015-ös év, máris itt az első nagyon veszélyes időjárási helyzet: a 2-án, péntek este érkező hidegfront csapadéksávja a Dunától keletre és délen többfelé okozhat ónos csapadékot. Rendkívül veszélyes ilyenkor közlekedni, ha tehetik, maradjanak otthon!

Rendkívül veszélyes időjárási helyzettel indul az új, 2015-ös év. 2-án, péntek késő délután északnyugat, észak felől egy gyors mozgású hidegfront érte el a Kárpát-medence térségét. A front csapadéksávja az esti órákban délkelet felé haladva át is vonul az országon, az éjszaka második felében keleten és délkeleten is várhatóan megszűnik a csapadék.

Péntek este 19 óra után az Északi-középhegységben és az Alföld nagy részén ónos eső esik. A Dunántúlon egyelőre eső esik, és a továbbiakban is várhatóan ez marad a csapadék halmazállapota. A csapadéksáv dél, délkelet felé történő haladásával az Alföld déli felén, valamint a Dél-Dunántúlon is hamarosan ónos eső fog esni! Ezeken a tájakon akár több milliméternyi ónos csapadék is eshet, amely igen vastag jégbevonatot képezhet – könnyen lehet tehát, hogy megismétlődik az alig egy hónapja országszerte rendkívüli komoly jégkárokat okozó helyzet! Emellett északkeleten többfelé esik fagyott eső is, amelyet itt később havazás válthat fel.

Ez az életveszélyes csapadékforma – az ónos eső – jellemzően azokon a területeken alakul ki, ahol a magasban lévő, pozitív hőmérsékletű légrétegeken áteső csapadékelemek megolvadnak, majd a fagypont közeli vagy kevéssel az alatti hőmérsékletű felszínre érkezve megfagynak, és ezáltal jégbevonatot képeznek a tereptárgyakon, a talajon, növényeken, stb.

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka újabb hidegfront vonul majd át felettünk, de ekkor sokkal kisebb eséllyel alakulhat ki ónos csapadék.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.